Steen Jakobsen: Nemecko musí udať neovládateľnej Európe správny smer

Steen-Jakobsen-Black-New-1-2-198x198
PHOTO: Saxo Bank.

Tvrdenie, že nemecké voľby, ktoré sa uskutočnia 22. septembra určia ďalší vývoj Európy a spoločnej európskej meny, je síce veľmi zjednodušené, ale u oboch sme sa ocitli na konci veľmi dlhej cesty. Ako bude vlastne nová nemecká koalícia vyzerať? Dočkáme sa opäť spojenectva medzi kresťanskými demokratmi Angely Merkelovej a Slobodnou demokratickou stranou, alebo sa vráti veľká koalícia tvorená prívržencami Merkelovej a socialistami?

Nech už to dopadne akokoľvek, Nemecko bude musieť v poslednom štvrťroku buď posilniť svoje snahy, alebo naopak rezignovať na veľkú časť dôležitých rozhodnutí. Je potrebné vyriešiť problémy Grécka a Cypru, navyše ďalšie peniaze pre svoju záchranu zrejme bude potrebovať Portugalsko. Potom je ešte potrebné vziať do úvahy ekonomický cyklus, ktorý odhalí ich ďalšie slabosti. A hoci sa v lete začali objavovať náznaky oživenia, preukáže sa ich chabý základ.

Európa sa pravde nevyhne

Pravde sa nedá vyhnúť, a spozná to aj Európa. Nízky ekonomický rast, narastajúca nezamestnanosť a starnutie populácie nemožno prehliadať a už vôbec nie vtedy, keď sú úverové trhy zmrazené, a chýba aj zlepšenie v oblasti produktivity a štrukturálnych reforiem. Nikde nie sú skryté problémy Európy evidentnejšie ako v Nemecku. Tam je potrebné kvôli voľbám zacieliť na sedem miliónov „chudobných pracujúcich“. Teda robotníkov, ktorí nedokážu zarobiť viac, než je suma potrebná na ich základné potreby.

Aj keď je Nemecko najbohatším európskym štátom, musí sa vysporiadať s veľkými sociálnymi i ekonomickými problémami – nech už čísla z biznisu vyzerajú v súhrne akokoľvek dobre. To, že si krajina uvedomila svoje problémy, bola jedna z najväčších zmien v rámci súčasnej krízy. Počas rokov 2009 až 2012 sa pozornosť upierala na krajiny z tzv. skupiny Club Med. Lenže od konca roku 2012 kríza otriasla aj historicky silnými severskými štátmi, medzi ktorými bolo aj Nemecko, Holandsko a Fínsko. Nemecku sa síce podarilo túto nepríjemnosť prekonať, ale rady pracujúcich chudobných sú dôkazom stagnujúcej ekonomiky.

Kvôli tlaku na euro je ťažké sa prispôsobiť

Eurozóna mieri k rekordne vysokému prebytku bežného účtu. Počítané od chvíle, čo bol v roku 2002 spustený projekt spoločnej európskej meny. Samozrejme k tomu prispel aj silný nemecký export, ale hlavným ťahúňom bol kolaps dopytu v periférnych štátoch. A kým bude tento trend pokračovať, bude tlaku vystavené aj euro. Tým pádom nebude mať Európa toľko príležitostí na prispôsobenie sa – navyše vo svete mien, ktoré sú prevažne slabšie než je euro.

Euro Zone Current Account Saxo Bank

Silné euro oslabuje európsku perifériu

Pri pohľade na tzv. obchodno – vážený index eura sa dozvedáme, že táto mena zostáva silná vďaka súčasnému trendu bežného účtu (pozri graf vyššie) a tiež vďaka schopnostiam prezidenta Európskej centrálnej banky Maria Draghiho ukočírovať dlh periférnych štátov a odvrátiť „koncové riziko“ (tail risk) predpovedaného rozpadu Európskej únie.

Viac..  Jozef Mihál: Novinári musia mať slobodu, majiteľ nesmie zasahovať do ich práce

Nemecko a Európa musia vymyslieť efektívnejší spôsob, ako do budúcnosti reštrukturalizovať Európu a obnoviť úverové toky, o zníženie celkového dlhu ani nehovoriac. Silné euro pritom vôbec neprospieva štátom na európskej periférii, ktoré nedokážu obnoviť svoju konkurencieschopnosť. Odnáša to hlavne skrz extrémne vysokú nezamestnanosť. Mladí ľudia v týchto krajinách nemôžu nájsť prácu a stále sa znižujúce počty zamestnancov sú nútené brániť svoje mzdy proti drsným reformám.

Trade-weighted Euro Saxo Bank

A práve to by mohlo dať Nemecku impulz, aby prikročilo k zmenám. Až doteraz bolo Nemecko lídrom bez akejkoľvek ochoty. Helmut Kohl, predchodca Angely Merkelovej, ktorý bol proaktívny a mal víziu spoločnej Európy, teraz roní slzy. Lenže problémy nastali už vo chvíli, keď sám Kohl prižmúril oči nad Francúzskom, ktoré chcelo oddialiť zavedenie Paktu stability a rastu a plnenie maastrichtských kritérií. Nemecký spisovateľ Thomas Mann po druhej svetovej vojne vyhlásil: „chceme európske Nemecko, nie nemeckú Európu.“ Teraz vďaka ústupkom Kohla a nezáujmu Merkelovej o víziu spoločnej Európy máme Európu, ktorá nikdy nestála na pevných základoch.

Otázka eura a eurocentov

Európa potrebuje, aby sa Nemecko prestalo starať samo o seba. Súčasne má však vodcu, ktorý nechce niesť zodpovednosť za dôležité rozhodnutia. Vzťahom Merkelovej s Európou chýba akákoľvek vášeň – všetko sa točí okolo eur a centov a pri všetkom, čo Merkelová robí, berie ohľady len na svoju krajinu. A ku všetkému ešte cituje filozofa Karla Poppera, ktorý presadzoval myšlienku nesystematického sociálneho inžinierstva. Tiež vyhlasoval, že každá zmena by sa mala dávkovať postupne. Merkelová sa navyše cíti pohodlnejšie na svojich ekonomických inštruktážach, než aby iniciovala nejakú väčšiu zmenu politickej a sociálnej agendy.

Viac nám povie obľúbená štatistika Angely Merkelovej: Európa predstavuje sedem percent celkovej populácie, prispieva 25 percentami k celosvetovej produkcii a 50 percentami sa podieľa na dávkach vyplácaných po celom svete. Nejde len o to, na koľko kúskov sa koláč rozkrojí. Skôr ide o to, ako tento koláč naberá na objeme. A nová nemecká vláda pod vedením Merkelovej toto dobrovoľne nezmení. Nemecko starne rýchlejšie než väčšina ďalších krajín, v jeho spoločnosti postupne narastá napätie a exportný priemysel dopláca na to, že predchádzajúce úspechy napríklad v Ázii dramaticky strácajú na sile.

O red

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices