fico
PHOTO: © European Union, 2013

Čo s nevyčerpanými zdrojmi z eurofondov? Fico má riešenie a chce ho ponúknuť Bruselu

fico
PHOTO: © European Union, 2013

Slovensko zrejme nestihne vyčerpať všetky peniaze z eurofondov! Vláda preto pripravuje plán B. V jednom operačnom programe je totiž peňazí veľa, v druhom chýbajú. A preto chce Fico presviedčať byrokratický Brusel, aby sa peniaze mohli ľahšie presúvať medzi operačnými programami. So svojím plánom chce dokonca odletieť do Paríža na konferenciu o nezamestnanosti mladých, kam ho pozval osobne francúzsky prezident Hollande.

Má sa jej zúčastniť viac ako 200 zástupcov mládežníckych organizácií, odborov, zástupcov združení zamestnávateľov a podnikateľského sektora. Výsledky rokovania budú slúžiť ako podklady pre decembrové zasadnutie Rady Európy. Slovenský premiér hovorí o byrokratickej Európskej komisii, ktorú chce presvedčiť o efektívnejšej pružnosti pri nakladaní s fondami.

„ Ak dnes hrozí viacerým krajinám, že nevyčerpajú zdroje z eurofondov, nájdime mechanizmus, ktorý tieto zdroje zhrnie do jedného balíka, a ten sa exkluzívne použije na vytváranie pracovných miest pre mladých“, uviedol premiér počas tlačovej konferencii s francúzskym prezidentom.

FICO MÁ HOLLANDOVU PODPORU

Francois Holland taktiež zdôraznil nutnosť lepšieho prístupu k fondom, aby sa mohli realizovať nové programy. „Aby bol lepší prístup k európskym fondom a mohli sme skúšať nové programy. Nechcem zakladať nové fondy, len lepšie využívať tie, ktoré existujú,“prízvukoval na spoločnom stretnutí francúzsky prezident.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní
BOJOVAŤ S NEZAMESTNANOSŤOU CHCE AJ EURÓPSKA KOMISIA

Európska komisia tvrdí, že boj s nezamestnanosťou mladých je jej absolútnou prioritou. Tiež si je vedomá potreby presúvania nevyčerpaných zdrojov medzi jednotlivými programami. „Európska komisia podporuje väčšiu pružnosť pri čerpaní eurofondov, čoho dôkazom sú už odsúhlasené realokácie,“ hovorí Andrej Králik, hovorca EK na Slovensku. Komisia však Slovensko kritizuje pre terajšiu legislatívu, ktorá podľa nej dostatočne nemotivuje firmy, aby prijímali stážistov. Tiež nám vyčíta slabé využívanie migrantov na medzinárodnú pracovnú mobilitu.

O dan

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices