Francúzi a ich absurdnosti

eiffelovka
PHOTO: Flickr.

Francúzi sa v absurdnostiach koncom roka činili. V krajine, kde je vylobovanie si výhod národným športom, taxikári presadili obmedzenie rýchlo rastúcich služieb zdieľanej jazdy ako je Uber. Tie pomocou aplikácií párujú vodičov a pasažierov. Podľa nového zákona je vo Francúzsku takáto služba povolená, ale s jednou podmienkou. Zákazník musí 15 minút od objednania počkať, a až potom nasadnúť do auta. Predstava pasažiera stojaceho v daždi a pozerajúceho sa na pristavené auto je dosť absurdná. Keď podobné služby dorazia aj do Bratislavy, radosť preživších taxikárov z „vyčistenia trhu“ asi rýchlo strpkne.

Nepekný koniec roka zažili francúzski milionári

Nepekný koniec roka však zažili francúzski milionári. Upravený plán Hollandeho vlády na 75 % milionársku daň prešiel ústavným súdom. Výnimku dokonca nedostali ani futbalisti. Ľudia s príjmom nad milión eur tak budú musieť tri štvrtiny zárobku odovzdať štátu. Francúzsko si prvú pozíciu medzi vyspelými štátmi v rebríčku veľkosti verejného sektora (56, 1 % produkcie ekonomiky kontroluje vláda a úradníci) udržať musí, aj keby na chlieb nebolo.

Portugalská vláda sa snaží kde-tu ušetriť, kazí jej to však ústavný súd. Ten najnovšie zablokoval zníženie dôchodkov úradníkov o 10 %, čo malo ušetriť 400 miliónov eur ročne. Hlad by medzi nimi nevypukol. Dôchodky zamestnancov štátu sú totiž v Portugalsku práve o tých 10 % vyššie ako dôchodky zamestnancov súkromného sektora, ktorí sa paradoxne cez dane skladajú aj na svoje, aj na úradnícke penzie.

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Hlučné boli oslavy nového roku v Grécku. Začali deň pred Silvestrom, keď neznámi útočníci zasypali nemecké veľvyslanectvo v Aténach 60 ranami z dvoch kalašnikovov. Našťastie o 3:30 v noci aj Nemci spia, takže sa nikomu nič nestalo. V roku 1999 budovu zasiahla strela z RPG, takže si nemeckí ambasádori už pomaly zvykajú.

Komentár pripravili Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices