Siim Kallas
Siim Kallas, eurokomisár. PHOTO: Credit © European Union, 2014

EÚ nemôže Španielsku brániť, aby obmedzilo vykonávanie potratov

Siim Kallas
Siim Kallas, eurokomisár. PHOTO: Credit © European Union, 2014

Európsky komisár Siim Kallas dnes v Európskom parlamente potvrdil, že EÚ nemôže zasahovať do kompetencií členských štátov v oblasti zdravotníctva a vzdelávania, vrátane problematiky interrupcií a tzv. reprodukčného zdravia. Jeho vyjadrenie odznelo na záver rozpravy o zámere španielskej vlády umožniť vykonať potrat len v prípade znásilnenia, alebo vtedy, ak tehotenstvo vážne ohrozuje psychické alebo fyzické zdravie matky.

„Socialisti sa dnes znova pokúsili zneužiť Európsky parlament na ideologický nátlak na jeden z členských štátov. Našťastie, parlament k tomuto bodu neprijal žiadne uznesenie. No práve takéto snahy sú dôvodom na rastúcu nespokojnosť občanov s fungovaním EÚ,“ uviedla po skončení rozpravy europoslankyňa Anna Záborská.

Slovenská europoslankyňa zároveň upozornila na to, že dnešná rozprava bola zaradená do programu schôdze parlamentu ako rozprava o „nediskriminácii v oblasti sexuálnych a reprodukčných práv“.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

„To vytvára priestor pre Komisiu aj Parlament, aby konali. Snahy o presadenie potratu ako ľudského práva tak vedú priamo k obchádzaniu európskych zmlúv a okliešťovaniu právomocí členských štátov. Aj preto ich treba rozhodne odmietnuť,“ zdôraznila Záborská.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu …

Consent choices