Jacek Protasiewicz
Jacek Protasiewicz (vľavo), poľský europoslanec. PHOTO: © European Union, 2014

Poľský europoslanec sa postaral o škandál na nemeckom letisku: Heil H… znelo z jeho úst

Jacek Protasiewicz
Jacek Protasiewicz (vľavo), poľský europoslanec.
PHOTO: © European Union, 2014

O poľských bratoch informujeme málo, ale teraz sa postarali rovno o vtipný záver. Spoločenskyvýrazne unavený europoslanec Jacek Protasiewicz sa postaral o škandál na nemeckom letisku, keď na letiskovú ochranku začal vykrikovať Heil Hitler a posielal ich do Auschwitzu. Po poklese hladiny Zubrówky v krvi to vysvetlil tým, že ochranka ignorovala jeho diplomatický pas. Nuž, občasný návrat do sveta smrteľníkov môže byť pre europoslancov skutočne nepríjemný.

Ďalší významný taliansky politik dostal trest väzenia

Komik a šéf strany Hnutie piatich hviezd Beppe Grillo bol odsúdený na štyri mesiace za porušenie policajnej pečate na budove v roku 2010. Jeho pohodlie príliš neutrpí, keďže v Taliansku sa do väzenia reálne moc nechodí. Berlusconi by vedel rozprávať.

Menej veselá je správa o počte nezamestnaných na apeninskom polostrove. Tých už je takmer 3,3 milióna, čo je najviac od roku 1977, kedy štatistický úrad začal zbierať tento druh údajov. Medziročne sa počet nezamestnaných zvýšil takmer o desatinu a dosahuje 12,9%. Talianska ekonomika je na rozdiel od ostatných európskych ekonomík zamrznutá nie od začiatku krízy pred šiestimi rokmi, ale už takmer 15 rokov v kuse.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Kto za to môže? No Nemci samozrejme. Európska komisia v čerstvom hĺbkovom hodnotení makroekonomických nerovnováh v členských štátoch po čase opäť Nemecku vypláchla žalúdok pre jeho „nadmerný“ export, ktorý údajne škodí európskej ekonomike. Okrem toho, že je to nezmysel, je to aj ironické. Prezidentom Komisie je občan jednej z piatich krajín, ktoré najmä Nemecko prednedávnom zachránili pred bankrotom. Možno aj preto celková kritika Nemecka vyznela veľmi diplomaticky a opatrne, keď Komisia vyzdvihla, že prebytok bežného účtu nie je tak rizikový, ako nadmerné deficity rozpočtu. Načo dráždiť hada bosou nohou, keď ho pravdepodobne budete čoskoro potrebovať, aby znova zachránil Grécko.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices