Krym bol vždy súčasťou Ruska, vyhlásil prezident Putin

putin
Vladimír Putin, ruský prezident. PHOTO: Flickr.

MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin povedal počas mimoriadneho zasadnutia ruského parlamentu, že „v srdciach ľudí bol Krym vždy súčasťou Ruska“. Putin v utorok vystúpil v Kremli, kde vyzval poslancov, aby podporili odtrhnutie sa polostrova od Ukrajiny a jeho pripojenie k Ruskej federácii.

Krym bol vždy súčasťou Ruska, vyhlásil Putin

Krym podľa ruského prezidenta „bol a je neoddeliteľnou súčasťou Ruska“ a tamojšie výsledky referenda označil za „viac než presvedčivé“. Ľudia na Kryme nie sú pripravení zmieriť sa s „touto historickou nespravodlivosťou,“ povedal Putin v odkaze na darovanie regiónu Ukrajine v roku 1954.

Ruský líder zopakoval, že na Ukrajine nie je legitímna vláda a výmena moci bola pučom spojeným s vraždami a terorizmom. K novým mocenským silám patria podľa neho fašisti, nepriatelia Ruska a antisemiti. Opätovne tiež odmietol výčitky Západu, že na Kryme porušil medzinárodné právo. Prvýkrát však pripustil, že zvýšil počet vojenských jednotiek na Kryme. „Áno, posilnili sme naše sily,“ povedal. Dodal však, že stále ide o počet prípustný pre ruskú čiernomorskú flotilu na Kryme, a preto nejde o žiadne porušenie pravidiel.

Rusko bude reagovať na sankcie

Putin tiež uistil, že nemá záujem o ďalšie časti Ukrajiny a neusiluje sa o jej rozdelenie. Na Kryme plánuje zachovať popri ruštine ako štátne jazyky taktiež ukrajinčinu a tatárčinu. Odtrhnutie sa Krymu pritom prirovnal k vyhláseniu nezávislosti Ukrajiny od Sovietskeho zväzu v roku 1991. Na sankcie Západu bude adekvátne zareagovať,„sami však vyvolávať konflikt nebudeme“, povedal. Počas prejavu prezidentovi poslanci hlasno tlieskali.

Putin v utorok schválil návrh dohody medzi Krymom a Moskvou o pripojení ukrajinského regiónu k Ruskej federácii. Po prejave ju spolu s predstaviteľmi Krymu a Sevastopoľu podpísal.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Londýn pozastavil vojenskú spoluprácu s Ruskom

Britský minister zahraničia William Hague v utorok oznámil, že vo svetle krízy na Ukrajine Spojené kráľovstvo pozastavilo vojenskú spoluprácu s Ruskom. Krátko po tom, ako ruský prezident Vladimír Putin v utorok podpísal dohodu o pripojení ukrajinského Krymu k Rusku, Hague povedal britským poslancom, že je poľutovaniahodné, že Putin si vybral po obsadení Krymu a znemožnení ruským a krymským obyvateľom partnerstvo s medzinárodným spoločenstvom cestu izolácie.

Hague povedal, že Spojené kráľovstvo pozastavilo platnosť vojenských exportných licencií pre Rusko a zrušilo tiež plánovanú cestu lode britského Kráľovského námorníctva do Ruska. Toto nie je vzťah, aký si Británia želá s Ruskom, ale je to vzťah, ktorý si vynútili okolnosti, vyjadril sa minister.

Západ referendum odmieta

Moskva svoj postup opiera o nedeľné referendum na Kryme, pri ktorom viac ako 96 % hlasujúcich podporilo zámer spojiť sa s Ruskom. Referendum na polostrove, ktorý od začiatku mesiaca de facto okupujú ruskí vojaci, Kyjev a západné krajiny neuznávajú.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices