Dýchame 3. najšpinavší vzduch v EÚ!

dýchanie
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRATISLAVA – Na následky dlhodobo znečisteného ovzdušia na Slovensku zomiera 20 krát viac ľudí ako pri autonehodách. Národné referenčné centrum, ktoré patrí pod Úrad verejného zdravotníctva, tvrdí, že prach, ktorý vdychujeme so vzduchom, spôsobuje nielen vážne respiračné ochorenia, ale je do veľkej miery zodpovedný aj za vznik srdcovo cievnych chorôb. Do roku 2050 má byť podľa OECD zlá kvalita ovzdušia dokonca jednou z hlavných príčin úmrtia obyvateľstva.

Slovensko v prvej línii

Podľa záverov Európskej únie dýchame tretí najšpinavší vzduch spomedzi všetkých členských krajín a Úrad verejného zdravotníctva potvrdil aj priamy dopad na ľudské zdravie.

Ročne zomrie na následky dlhodobo znečisteného vzduchu takmer 6 tisíc ľudí. „Je dokázaný vyšší výskyt a úmrtnosť v dôsledku respiračných a srdcovo-cievnych ochorení“ uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

Rizikové mikročastice

„Od začiatku roka ku dnešnému dňu boli najväčšie počty prekročení zaznamenané na staniciach ako je Veľká Ida, Jelšava, Trenčín, Ružomberok, Prešov,“ Košice,“ uvádza Ladislav Čaracký z Oddelenia kvality ovzdušia SHMÚ. „Rizikové sú hlavne tie prachové častice, ktoré sú vlastne o veľkosti pod 2,5 mikrometra. Dostávajú sa priamo do pľúc a do krvného obehu,“ dodáva Skalická.

V tele sa hromadia roky. Postupne začnú upchávať pľúcne aveoly, cez ktoré sa dostanú do krvného obehu a tam spôsobia upchatie ciev. Dôsledkom je chronická obštrukčná choroba pľúc, zmena pľúcnych funkcií, a srdcovo cievne ochorenia. „Najhohrozenejšie skupiny sú dojčatá, malé deti, tehotné ženy a ich plod, podvýživení ľudia a ľudia s chronickými ochoreniami,“ tvrdí hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Hodnoty sú dlhodobé

Napriek tomu, že situácia u nás nevyzerá tak katastroficky, ako napríklad jeden z dní v Paríži, v konečnom dôsledku je oveľa horšia. Hodnoty drobných častíc prachu v ovzduší nie sú nárazové, ale dlhodobo vyššie ako v iných európskych štátoch. „Slovensko prijalo od januára vyhlášku o ochrane ovzdušia,“ uviedol hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano.

Mnoho konkrétnych preventívnych opatrení je vraj ešte v prípravnom konaní a je predčasné o nich hovoriť. Zatiaľ platí, že ak dôjde k veľkému prekročeniu povolených hodnôt, Slovenský hydrometeorologický ústav musí vydať výstrahu ako v prípade vetra, poľadovice, alebo povodní a o čosi väčšie kompetencie dostali aj samosprávy a okresné úrady. „Zníženie intenzity priemyslu, zníženie intenzity dopravy. Výstraha pre ľudí, aby nevychádzali von alebo znížili svoje aktivity, nosenie rúšok, polievanie ulíc,“ dodáva Stano.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices