Martin Klus
Tímlíder SaS pre politický systém a zahraničnú politiku Martin Klus. PHOTO: MK/redakcia.

Martin Klus: Cyprus zasadil nôž do chrbta spoločnej európskej zahraničnej a bezpečnostnej politike

Martin Klus
Martin Klus. PHOTO: MK/redakcia.

Na pozadí gréckych snáh o kupovanie času pri splácaní nesplatiteľného dlhu, sa minulý týždeň tak trochu nespravodlivo prešli mlčaním aktivity iných Grékov – cyperských. Tí totiž svojimi krokmi smerom k Rusku predčili aj doterajších  Enfant terrible snáh o spoločný európsky zahraničný hlas formátu českého prezidenta Zemana, či maďarského premiéra Orbána.

Na prvý pohľad ide o maličkosť, 9 dohôd o spolupráci v rôznych oblastiach. Užší pohľad je však výrazne zložitejší, obzvlášť ak pomyslíme na možné následky. Súčasťou dohôd je totiž okrem „nezištnej“ ruskej pomoci pri likvidácii následkov dlhovej krízy, aj možnosť využívať cyperské prístavy ruským vojenským námorníctvom. A tu sa začína vážny problém. Cyprus, ako krajina odkázaná na pomoc ostatných členských štátov Európskej únie, by si totiž pri podobných dohodách mala uvedomiť svoju prináležitosť k európskemu spoločenstvu krajín nielen v zmysle ekonomickom, ale aj vojensko-bezpečnostnom, či hodnotovom. A kým tu máme vojenský konflikt na Ukrajine, spojený o. i. s uvalením sankcií Európskou úniou, či  flagrantným porušením medzinárodného práva pokiaľ ide o anexiu Krymu, podobné dohody zo strany členskej krajiny rozhodne nie sú na mieste.

Viac..  Jozef Mihál: Žijete na Slovensku, ale pracujete v Rakúsku. Máte nárok na daňový bonus?

Predstava, že by si napr. americký štát Rhode Island otvoril obchodné zastúpenie na Kube v čase, kedy federálna vláda rokuje o zmiernení sankcií a nadväzovaní diplomatických vzťahov, je síce možno pritiahnutá za vlasy, celkom však reflektuje situáciu v ktorej sme sa v Európe s vlastnou zahraničnou a bezpečnostnou politikou po tomto týždni ocitli. Reakcie bruselských kompetentných však boli až neočakávane vlažné. Na ťahu sú teda členské štáty, ktoré by sa prinajmenšom mali zamyslieť nad tým, ako do budúcna v prípade ďalšej potreby finančne Cypru pomôcť postupovať. Suverénny sa totiž nedá byť len podľa potreby, a teda kedy to ako tej ktorej členskej krajine vyhovuje.

Komentár pripravil Martin Klus, expert SaS pre zahraničnú politiku a politický systém.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pomáha Slovinsku a Cypru zmierňovať situáciu so záplavami a požiarmi

Slovinsko aj Cyprus v nedeľu aktivovali Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany v dôsledku záplav …

Consent choices