rajciny
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Europarlament sa postavil proti patentovaniu výrobkov získaných biologickými procesmi

Európsky parlament sa opakovane postavil proti patentovaniu nových odrôd rastlín získaných prírodnými procesmi. Čo je v hre a prečo by mohli patenty na rastliny predstavovať problém?

Dňa 19. septembra poslanci Európskeho parlamentu prijali uznesenie, kde sa uvádza, že nové odrody rastlín získavané tradičnými postupmi šľachtenia, ako je kríženie a selekcia, by sa nemali dať patentovať.

Obávajú sa totiž scenára, že by sa patentované prírodné odrody plodín ocitli v rukách niekoľkých nadnárodných agrokorporácií. Tie by si potom mohli zvyšovať ceny, ako sa im zachce. Odrazilo by sa to na genetickej rôznorodosti a potravinovej bezpečnosti.

Ako to všetko začalo

Európsky patentový úrad už udelil dva patenty na nové rastliny – v jednom prípade išlo o paradajky so zníženým obsahom vody a v druhom a antikarcinogénnu brokolicu. Obe tieto odrody boli získané bez genetickej manipulácie len krížením a selekciou.

Po parlamentnom uznesení z roku 2015 a zásahu Európskej komisie v roku 2016 má oba prípady na stole najvyšší odvolací orgán Európskeho patentového úradu. Písomné vyhlásenia k nim je možné podávať do prvého októbra.

Niekoľko slov o patentoch

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Patenty sú formou duševného vlastníctva, vďaka ktorým môžu ich držitelia zabrániť ostatným, aby vyrábali, používali alebo predávali ich vynálezy. Týmto spôsobom povzbudzujú investície do inovácií.

Patentovateľné vynálezy musia byť nové, inventívne a využiteľné v priemysle.

Odrody rastlín, plemená živočíchov a biologické procesy vytvárania rastlín a živočíchov sa patentovať nedajú.

Patentovať sa však môžu mikrobiologické procesy a ich výsledky. Problém tu však je v tom, čo sa pod tým presne rozumie.

„Autorské“ práva na rastliny

Cieľom šľachtenia je vytvoriť nové, kvalitnejšie a odolnejšie odrody plodín s vyššími výnosmi úrody. V tejto oblasti je neustále potrebné inovovať, aby sme udržali dostatočnú produkciu potravín za rozumné ceny a to zvlášť za meniacich sa podmienok, ktoré so sebou prinášajú zmeny klímy.

Šľachtitelia môžu svoje nové odrody chrániť prostredníctvom práv k odrodám rastlín. Rozdiel s patentami tu spočíva v tom, že odrody chránené týmito právami môžu používať ďalší šľachtitelia na vyvíjanie nových odrôd.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices