plaz, dovolenka
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Boj s koronavírusom zvládame, Slováci dúfajú v dovolenku v Chorvátsku. Čo na to odborníci?

BRATISLAVA / Našej krajine sa v boji s pandémiou koronavírusu darí a pri postupnom uvoľňovaní pravidiel mnohí Slováci nestrácajú nádej vyraziť cez letné prázdniny k moru. Ako jediná možnosť sa však zatiaľ javí len Chorvátsko, ktoré plánuje postupne otvoriť svoje hranice pre niekoľko vyvolených krajín. Na prvom mieste je momentálne práve Slovensko.

Pobyt na Jadrane dostanú toto leto za odmenu len obyvatelia krajín, ktorí majú pandémiu pod kontrolou. Aj v Chorvátsku si totiž uvedomujú, že s vírusom netreba hazardovať a preto uprednostnia krajiny s podobným alebo lepším vývojom. „Podľa hlavného štátneho hygienika by Slováci nemali mať problém cestovať do Chorvátska,“ vyjadril sa Stanko Delić, majiteľ cestovnej kancelárie

„Verím, že Chorvátsko spraví všetko preto, aby znížilo šírenie nákazy na minimum, a aby turisti v lete do Chorvátska prišli,“poznamenal člen ekonomického krízového štábu Peter Goliaš.

V hre je napríklad vytvorenie koronavírusového pasu pre viaceré krajiny. Už teraz však funguje cestovný koridor cez Maďarsko. Vozidiel síce bude menej, no pripraviť sa treba na dlhšie čakanie na hraniciach.
„Tá tranzitná doprava cez Maďarsko bude medzi deviatou večer a šiestou ráno. Na hraničných priechodoch sa bude musieť uviesť meno objektu, kde bude turista ubytovaný,“pokračoval Stanko Delić.

Chorváti s dovolenkármi počítajú

Prvých zoberú Chorváti na milosť majiteľov nehnuteľností a podnikateľov v turizme. Po nich budú mať zelenú dovolenkári s vlastnou dopravou. V hoteloch sa budú snažiť zamedziť zhromažďovaniu ľudí a tak namiesto recepcie môžu začať odbavovať hostí až na izbe.

Na istý čas by sa mohlo vytratiť aj spoločné stravovanie a švédske stoly. „Niektoré hotely sa transformujú na bed&breakfast, to znamená nocľah s raňajkami a reštaurácie podľa situácie, či to bude zásielka alebo otvorená terasa,“ vysvetlil Delić.  Dôraz sa bude klásť na hygienu a dezinfekciu, čo prinesie obmedzenia aj pri výmene hostí. Nebude to možné v priebehu 2-3 hodín, bude treba dlhší čas na dezinfekciu,“upozornil Delić z cetsovnej kancelárie.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Z tlačenice na plážach hotelieri nemajú strach. Skôr sa prikláňajú k vojnovým rokom, keď na nich boli vídať len domáci dovolenkári. Ani tých slovenských však nebude toľko, ako po iné roky. Cítim to tak, že ľudia s radosťou zostanú doma,“ povedal minister hospodárstva Richard Sulík. „Smerujme všetko k tomu, aby sme mohli dovolenkovať tu na Slovensku a buďme veľmi opatrní, čo sa týka hraníc,“ vyjadril sa Vladimír Krčméry, infektológ a odborník na tropickú medicínu.

Chorváti veria, že sezóna by sa mohla vo väčšej miere rozbehnúť až v druhej polovici leta a pripravujú sa na veľké straty. Pandémia môže byť príležitosťou pre reštart cestovného ruchu a napríklad Chorvátsko začne byť zaujímavé nielen pre svoje more.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

cestovanie

DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí …

Consent choices