V minulom roku sa v Európskej únii (EÚ) vyzbieralo 55,3 milióna ton zemiakov. Najväčším výrobcom bolo Nemecko, ktoré tvorilo 21,2 % produkcie EÚ. Nasledovalo Poľsko (16,4 %), Francúzsko (15,7 %), Holandsko (12,7 %) a Belgicko (7,2 %). Týchto päť členských štátov predstavovalo takmer 75 % z celkovej produkcie zemiakov v EÚ. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat. Slovensko aj napriek dobrým podmienkam na pestovanie zemiakov v ich produkcii v EÚ výrazne zaostáva. S podielom na celkovej produkcii EÚ pod 0,5 % má menšiu produkciu zemiakov v únii iba Slovinsko, Estónsko a kamenisté krajiny Cyprus a Malta.
„Okrem vývozu a obchodu so surovými zemiakmi na výrobu potravín a osiva členské štáty spracúvajú svoje zemiaky aj na štyri hlavné druhy výrobkov. Ide o mrazené zemiaky, hlavne hranolky, pripravené alebo konzervované zemiaky – väčšinou chrumky, sušené zemiaky a zemiakový škrob,“ ozrejmila Európska komisia.
Celková hodnota produkcie spracovaných zemiakov v EÚ dosiahla ešte v roku 2019 sumu 9,1 miliardy eur, čo je 1,6 % hodnoty produkcie celého európskeho potravinárskeho priemyslu. „Mrazené zemiaky a lupienky boli z hľadiska výrobnej hodnoty najdôležitejšími výrobkami zo zemiakov,“ dodala Európska komisia.
(SITA)