miko
Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Zo Starej Ľubovne do Poľska po novom moste. Brusel zaplatil most v Mníšku nad Popradom

Hraničný priechod na hlavnej ceste medzi Starou Ľubovňou a poľským mestom Nowy Sacz je v Mníšku nad Popradom. Slovensko a Poľsko oddeľuje rieka Poprad. Nový most medzi krajinami dlhý viac ako 300 metrov, ktorý spolu s preložkou cesty dlhšou ako pol kilometra bol vystavaný za finančnej dotácie z európskych fondov prostredníctvom Európskeho fondu regionálneho rozvoja cez Operačný program Doprava. Celkový rozpočet projektu bol sedem miliónov eur. Z toho štyri milióny, čo je slovenská časť mosta, bola financovaná z európskych prostriedkov.

Starý most nemal dostatočnú nosnosť a neumožňoval nákladnú dopravu. Aj pôvodný hraničný priechod Mníšek nad Popradom – Piwniczna na ceste I/68 bol určený len pre vozidlá do 3,5 tony. Nový most tak prepája nielen možnosti pre turistov a návštevníkov oboch regiónov, ale aj pre podnikateľov, keďže slúži už aj pre nákladnú dopravu. Súčasne je most aj súčasťou cyklomagistrály až do poľského mesta Nowy Sacz, ktorá prepája obidva regióny a zlepšuje bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky na hlavnej ceste I/68. Práce na jeho stavbe trvali tri a pol roka.

Viac..  Eugen Jurzyca o nových pravidlách pre vodičov: Ak vám v Amsterdame vezmú vodičák, tento zákaz bude platiť aj vo Svidníku

O red

Odporúčame pozrieť

miko

Dolné Saliby majú zberný dvor a kompostáreň vďaka Bruselu. Pomohli eurofondy

Obec Dolné Saliby doho nemala svoj vlastný manažment komunálneho odpadu. Vybudovanie zberného dvora bolo preto …

Consent choices