Chystáte sa k vode? Podľa Európskej komisie najčistejšiu nájdete na Cypre a v Luxembursku

pláž
PHOTO: Flickr.

Vzorky z viac ako 22000 európskych lokalít testovala Európska enviromentálna agentúra (EEA) počas roka 2012. Neobišla ani Slovensko. A nemáme sa za čo hanbiť. Výborné hodnotenie totiž dostalo 72,7% lokalít a dobré hodnotenie 24,2%. Z celkových 33 kontrolovaných lokalít bola len v jeden nevyhovujúca voda na kúpanie.

EURÓPA A VODA

Až 95 % pobrežných oblastí, kde sa kúpu aj turisti alebo domáci, spĺňa minimálne požiadavky na kvalitu vody v Európskej únii. Pokiaľ by sme mali hovoriť o jazerách a riekach, v ktorých sa ľudia takisto môžu kúpať, tak až 91% lokalít v EÚ dosahuje minimálne požiadavky pre kúpanie. Dokonca oproti roku 2011 sa počet vyhovujúcich vôd na kúpanie mierne zvýšil. Pri testovaní sa EEA zamerala na výskyt škodlivých znečisťujúcich látok a baktérií. Z vôd odoberala vzorky napríklad na prítomnosť E. coli, z ktorých je možné zistiť prítomnosť splaškov alebo živočíšneho odpadu.

Viac..  Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

REBRÍČEK NAJLEPŠÍCH A NAJHORŠÍCH LOKALÍT

Za testovaný rok 2012 kraľuje rebríčku najlepších lokalít práve Cyprus a Luxembursko. Po nich nasledujú Malta , Chorvátsko a Grécko s viac ako 90% úspešnosťou. Na opačnom konci však skončilo Belgicko (13%), Holandsko (7%), či Spojené kráľovstvo (6%) s najviac nevyhovujúcimi lokalitami na kúpanie.

O red

Odporúčame pozrieť

Veľvyslanci krajín EÚ rokujú o príprave 14 sankčného balíka voči Rusku

Veľvyslanci členských krajín pri EÚ (COREPER) rokovali o príprave 14. balíka sankcií voči Rusku. Podľa …

Consent choices