Kríza je tu s nami už päť rokov. Čo ju spustilo?

euro grécko
PHOTO: Ilustračné Flickr.

V nedeľu uplynie päť rokov od pádu Lehman Brothers. Mnohí práve tento pád označujú za spúšťač krízy. Podľa analytikov sa však začala ešte skôr, a to v roku 2007 keď padla britská banka Northern Rock. Už pár mesiacov pred tým mal však svetový finančný systém obrovský problém. Bear Stearns priznal miliardové straty a najväčšia francúzska banka oznámila problém s likviditou. Čo urobila svetová banka? Za dva dni naliala do systému 155 miliárd eur! Pokračuje však už Martin Vlachynský, analytik Iness..

Ako to vyzerá po šiestich rokoch? Grécko zažilo dva bailouty, chystá sa tretí. Alebo  tretí a štvrtý? Člen výkonnej rady ECB Luc Coen pripustil, že Grécko bude potrebovať pomoc ešte dvakrát. Krajine sa podarilo stabilizovať primárny deficit, no problémy vyrážajú zo všetkých strán. Napríklad hlavný penzijný fond od roku 2010 zväčšil svoju dieru o dve tretiny na 8 miliárd eur. Penzijný systém je vo vážnych problémoch a budúcim dôchodcom hrozia len minimálne dôchodky necelých 400 eur. Nepripomí-na vám to niečo?

Únia hľadá všetky možnosti, ako do krajiny posunúť ďalšie peniaze a nenahnevať (nielen) nemeckých voličov. Jednou z možností, ktorá sa zvažuje, je povoliť použitie prepadnutých štrukturálnych fondov z obdobia 2000-2006 za asi 1,14 miliardy eur. Cypru hrozí skĺznutie do gréckeho scenára. Agentúra Moody’s varovala, že krajine hrozí v krátkom čase reštrukturalizácia dlhu, alebo ľudovo povedané bankrot. Verejný dlh Cypru by mal v roku 2016 dosiahnuť závratných 140% HDP. Na pretras sa opäť dostal aj najhorúcejší kandidát na pomoc z eurovalu, Slovinsko.

Viac..  EK vyplatila Ukrajine 4,5 miliardy eur preklenovacieho financovania v rámci Nástroja pre Ukrajinu

Ministri financií členských štátov majú dnes (13.9.2013) diskutovať o situácii v tejto malej krajine, kde štátnym bankám pre straty v posledných rokoch chýba kapitál vo výške 7,5 miliardy eur, čo je 21% HDP Slovinska. Vo Francúzsku vláda vydala neoficiálny návrh rozpočtu na rok 2014. Deficit v ňom  dosahuje výšku 4,1% na rok 2013 a 3,6% na rok 2014. Pôvodné stropy dohodnuté s  Komisiou boli 3,7% a 2,9%. Klesol aj odhad rastu na rok 2014. Podobne Portugalsko  na rok 2014 hlási 4,5% deficit a nie 4%, ako bolo plánované. A to je rok 2014 ešte niekoľko mesiacov ďaleko.

Francúzskou odpoveďou je zvýšenie škrtov o 1 miliardu eur a dokonca sa zvažuje zníženie korporátnej dane z 33,3% na 30%. Za tejto situácie vydal predseda Komisie Jose Manuel Barroso svoje pravdepodobne posledné hodnotenie stavu Únie. Na rozdiel od tých rpedchádzajúcich nepredostrel žiadne veľkolepé vízie budúcnosti, jeho slová by sa dali zhrnúť ako: „Prežili sme, to je ajväčší úspech.“ No, on prežil a môže sa tešiť na bruselský dôchodok vo vile v nejakej pokojnej portugalskej zátoke. Pre nás ešte nič nekončí.

Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu …

Consent choices