Víťazkou volieb sa stala Merkelová! Parlamentnú väčšinu však nezískala

angel merkel
PHOTO: Flickr.

BERLÍN – Konzervatívny blok nemeckej kancelárky Angely Merkelovej získal v nedeľňajších voľbách najviac kresiel v Spolkovom sneme! Na to,  aby získal väčšinu jej chýbalo 5 hlasov! Zo 630 mandátov totiž obsadil 311. Absolútnu väčšinu sa Merkelovej získať nepodarilo, na zloženie novej Vlády si preto bude musieť hľadať nových partnerov. Vyplýva to z predbežných oficiálnych výsledkov.

 

Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) a jej spojenecká Kresťansko-sociálna únia Bavorska (CSU) získali 311 mandátov, informuje agentúra AP. Opozičným sociálnym demokratom (SPD) pripadne 192 kresiel, krajne ľavicovej strane Die Linke 64 a Zeleným 63 mandátov v parlamente.

Žiadna z ďalších strán nezískala dostatok hlasov na to, aby sa dostala do Bundestagu. Po sčítaní hlasov zo všetkých 299 volebných okruhov sa potvrdilo, že Slobodná demokratická strana (FDP), doterajší stredopravý spojenec Merkelovej bloku, zostane prvýkrát vo svojej histórii so ziskom len 4,8 percenta hlasov pred bránami parlamentu. Nedostala sa tam ani euroskeptická Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá získala 4,7 percenta hlasov. Volebná účasť predstavovala 71,5 percenta.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

Angela Merkelová (59) oslavovala volebné víťazstvo so svojimi stúpencami v centrále CDU v Berlíne. Po jej triumfe vo voľbách do Bundestagu, po ktorých si zaistila tretie funkčné obdobie, budú dnes nasledo

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli Noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices