Fico zakázal zisk zdravotným poisťovniam. Slovensko zaplatí 22 miliónov eur, rozhodol nemecký súd

robert fico
PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – Nemecký súd nedal za pravdu Slovensku. Štát musí zaplatiť za škodu zo zákazu zisku poisťovní z čias prvej Ficovej vlády. Najvyšší spolkový súd Nemecka konštatoval, že rozhodnutie arbitrážneho súdu o odškodnení bolo v poriadku. Ako prvý o tom informoval denník Sme.

Musíme zaplatiť 22 miliónov!

Slovensko tak musí zaplatiť 22 miliónov eur ako odškodné a tri milióny za súdne trovy holandskej spoločnosti Achmea, vlastníkovi najmenšej slovenskej poisťovne Union.

Slovensko po rozhodnutí arbitráže odmietlo zaplatiť s vysvetlením, že arbitrážny súd o veci nemá právo informovať. Najvyšší spolkový súd Nemecka to však vidí inak. Denník Sme o tom informoval advokát Andrej Leontiev, partner advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c.

„Išlo tu o poslednú inštanciu po tom, ako rozhodcovský súd tzv. medzinárodným nálezom potvrdil, že má právomoc rozhodovať predmetný spor a po tom, ako toto rozhodnutie potvrdil aj Vyšší krajinský súd vo Frankfurte,“ skonštatovali pre Hospodárske noviny právnici Andrej Leontiev a Radovan Pala z medzinárodnej kancelárie Taylor Wessing e/n/w/c, ktorí o rozhodnutí informovali.

Viac..  Lagardová: ECB nemôže prisľúbiť, koľkokrát zníži sadzby

Zablokované účty Slovenska

Luxemburský súd 23. mája nariadil zablokovanie 29,5 mil. eur slovenských aktív, na ktoré vykonáva exekúciu holandská spoločnosť Achmea, vlastník zdravotnej poisťovne Union. Informoval o tom hovorca spoločnosti Achmea Bert Rensen.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli Noviny.sk

 

O red

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices