Súd zakázal Berlusconimu vykonávať verejnú funckiu, na dva roky

PHOTO: Flickr.
PHOTO: Flickr.

MILÁNO – Milánsky odvolací súd rozhodol, že bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi má mať na dva roky zakázaný výkon verejných funkcií kvôli nedávnemu odsúdeniu za daňové úniky. Jeho právnici už oznámili, že sa proti zákazu odvolal na Najvyšší súd.

Berlusconi je senátor

Rozhodnutie nebude mať bezprostredný účínok pretože je neprávoplatné, ale taktiež kvôli tomu, že Berlusconi je senátor. Jeho vylúčenie zo Senátu bude závisieť na hlasovaní v hornej komore parlamentu, ktorá je očakávaná v novembri.

V Senáte majú prevahu Berlusconiho odporcovia, ktorí pri hlasovaní imunitného výboru plénu odobranie mandátu odporučili. Rozhodovali na základe zákon z roku 2012, ktorý na šesť rokov zamieta výkon politických funkcií pre všetkých právoplatne odsúdených na viac než dva roky.

Ďalší čierny deň pre taliansku demokraciu

Dnešný súdny verdikt ostro napadli advokáti pravicového politika aj jeho straníci. „Dnešok je ďalším čiernym dňom pre demokraciu v našej krajine, ktorá nemá žiadnu protiváhu politicky ovplyvnených sudcov,“ citovala agentúra APA poslankyňu Berlusconiho strany Ľud slobody (PdL) Annu Mariu Berniniovú.

Viac..  Marcový súbor prípadov nesplnenia povinnosti: kľúčové rozhodnutia

Najvyšší súd v auguste Berlusconimu definitívne potvrdil štyri roky väzenia za daňové úniky v spoločnosti Mediaset. Zároveň ale nižšiu inštanciu vrátil k preskúmaniu jednu zo súčastí trestu, zákaz verejných funkcií na päť rokov. Podľa sudcov sa stala chyba vo výpočte dĺžky zákazu. Odvolací súd tak mal rozhodovať o novej lehote zákazu – na jeden až tri roky.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli Noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices