USA priznalo odpočúvanie európskych politikov. Brusel je rozhorčený

biely dom
PHOTO: Flickr.

Americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) podľa zverejnených informácií britského denníka Guardian monitorovala telefonickú komunikáciu 35 čelných medzinárodných politikov.

Guardian sa odvolal na podklady získané od bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena. Dokument mal pochádzať z roku 2006. Mená politikov zverejnené neboli, uviedla tlačová agentúra DPA.
V stredu vzbudilo rozruch tvrdenie, že NSA odpočúvala mobilný telefón nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Téma sa objavila aj na summite EÚ v Bruseli.

Biely dom zdôraznil, že Merkelovej telefón nemonitoruje a monitorovať nebude, k minulosti sa nevyjadril. Hovorca Bieleho domu Jay Carney povedal, že konkrétne výčitky v súvislosti s aktivitami tajných služieb nebudú „verejne komentovať“.
Carney tiež podotkol, že nebudú reagovať na každé obvinenie, ktoré sa objaví v novinách. Pripustil, že aféra NSA poškodila vzťahy USA s dôležitými spojencami a že existuje „isté napätie“.

Viac..  M. Draghi: EÚ potrebuje radikálne reformy

Ako ďalej povedal Carney, Spojené štáty majú dôležité, cenné a hlboké priateľstvá a spojenectvá s krajinami, ktoré od Washingtonu požadujú, aby prejavené obavy vzali veľmi vážne. Dodal, že existuje priama komunikácia cez diplomatické kanály na najvyššej úrovni s veľmi blízkymi spojencami v Nemecku.

Informáciu priniesol komerčný portál tlačovej agentúry TASR www.teraz.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices