Hlúpne Európa? O kultúru sa veľmi nezaujímame!

divadlo
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Zájsť si do divadla, či na koncert sa dnes už veľmi nenosí. Aspoň nie v mnohých krajinách. Nový prieskum Eurobarometer nastavil Európanom zrkadlo – kultúrnych aktivít sa aktívne zúčastňuje iba 38 percent z nás a pokiaľ ide o účasť pasívnu, je číslo ešte smutnejšie – iba 18 percent. Menej navštevujeme nielen divadelné a koncertné sály, ale aj také výstavy. Nelákajú nás tanečné predstavenia, či opera. A to nielen ako divákov, ale ani ako umelcov.

Jediná aktivita, ktorá nezaznamenala pokles v porovnaní s rokom 2007, keď sa robil obdobný prieskum, je kino. To stále navštevuje až 52 percent Európanov. A na čo sa vyhovárame? Na kultúru vraj nemáme dosť času (dokonca ani na knihy – takýto dôvod toho, že nečítajú, uviedlo 44 percent respondentov), ale priznávame aj nezáujem (čestne ho uviedla až polovica respondentov pri otázke na balet, či operu). Menej ľudí, zanedbávajúcich kultúru, sa sťažovalo na nedostatok peňazí (napríklad na koncert sa preto nedostane asi 25 percent respondentov). Nájdu sa ale aj príliš fajnoví Európania, ktorí majú pocit, že si dnes z ponuky kultúrnych podujatí nevedia vybrať, pretože je nedostatočná. Takých je medzi nami asi 10 percent.

Kultúru vyhľadávame – alebo to aspoň tvrdíme – skôr cez internet. Viac ako polovica Európanov tvrdí, že ho na tieto účely používa aspoň raz týždenne. A akej kultúre sa venujeme najčastejšie? Televízii a rádiu. Až 72 percent Európanov si ju zaplo za posledný rok aspoň raz, ale je ich stále o 6 percent menej ako v roku 2007. Druhé miesto patrí knihám, siahne po nich asi 68 percent ľudí, čo je o tri percentá menej ako kedysi. Balet, opera a tanečné vystúpenia sa tešia rovnakej obľube ako pred šiestimi rokmi, teda osemnásťpercnentnej.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Najkultúrnejšie národy sú Švédi (43 percentná účasť na všetkých typoch kultúrnych aktivít), Dáni (36%) a Holanďania (34%). Naopak, kultúre sa vyhýbajú Gréci (5%), Portugalci a Cyperčania (zhodne po 6%). A až 34 percent oslovených Európanov sa nikdy nezúčastnilo jedinej kultúrnej aktivity!

Ako chce EÚ oživiť kultúru, ale aj mnoho viac sa dozviete v priloženom videu:

O nin

Odporúčame pozrieť

cestovanie

DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí …

Consent choices