AKTUALITA: Európsky parlament a Rada sa dohodli. Poznáme rozpočet EÚ na rok 2014!

euro
PHOTO: Flickr.

Celých 16 hodín trvali rokovania o rozpočte na nasledujúci rok. Dnes ráno Komisár pre rozpočet Janusz Lewandowski mohol s úľavou skonštatovať: dohodli sme sa. Rozpočet EÚ na rok 2014 je teda takýto: 142,6 miliárd vo forme záväzkov a 135 a pol miliardy vo forme platieb.

Dohoda zahŕňa zahŕňa aj časť o prebiehajúcich opravných rozpočtoch pre rok 2013 – 3,9 miliardy eur na úhradu pohľadávok v rámci politiky súdržnosti a 400 miliónov eur pre regióny, postihnuté minuloročnými jarnými povodňami.

„Som rád, že dohoda medzi Európskym parlamentom a Radou ministrov poskytuje také potrebné investičné príležitosti pre európske podniky, vedcov, mestá, kraje a študentov. Môžem len pochváliť Európsky parlament, predsedníctvo litovskej Rady i európske členské štáty za to, že tak v tomto procese spolupracovali. Sme im vďační za kompromisy, ktoré boli ochotní urobiť. Dnešná dohoda predstavuje dôležitý krok pre prijatie budúceho viacročného finančného rámca,“ skonštatoval Lewandowski.

Viac..  Ivan Štefanec: Spoločná obrana musí byť prioritou

Pôvodný návrh rozpočtu na rok 2014, ktorý predložila Európska komisia, bol 142,6 mld. eur v záväzkoch a 136,1 mld. eur v platbách. Návrh Rady bol 142,2 mld. v záväzkoch a 135 miliárd v platbách. No a napokon Európsky parlament prišiel s číslami 143,1 mld. v záväzkoch a 136,4 mld. v platbách.

Po dnešnej politickej dohode musia  Európsky parlament a Rada ministrov rozpočet nba rok 2014 ešte formálne prijať.

O nin

Odporúčame pozrieť

Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu …

Consent choices