Dnešok priniesol súboj dvoch ekonomík. Slovensko vs Česko!

súboj
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Dnešok priniesol pomyselný súboj dvoch ekonomík. Česko a Slovensko zverejnili v rovnaký čas predbežné odhady ekonomického rastu za tretí štvrťrok a Slovenská ekonomika zvíťazila na plnej čiare 2:0. Hospodársky rast v Česku sa opäť zastavil, HDP kleslo medziročne o 1,6 % a medzikvartálne o 0,5%. Zato Slovensko rástlo medziročne o 0,7 % a medzikvartálne o 0,2%. „Ukázalo tak, že v súčasnosti má ekonomiku v omnoho lepšej kondícii a má našliapnuté k ďalšiemu rastu. Zato Česko sa naďalej trápi so svojimi problémami a nedarí sa mu nájsť cestu von,“ hovorí Michal Kozub, analytik Home Credit Slovakia.

Slovenská ekonomika aj v treťom štvrťroku potvrdila, že dokáže ďalej rásť a prinášať pozitívne hodnoty. To je v súčasnosti v Európe veľmi náročné. Pomaly však aj giganti ako Nemecko nachádzajú znova silu, z čoho by slovenská ekonomika mohla profitovať. Napriek tomu, oproti výsledku za druhý kvartál ide o drobnejšie spomalenie, ktoré však na celkovom dojme nič nepokazilo. Rast medzi pol až jedným percentom je stále dobrý a podporuje tak celú ekonomiku. Pomáha postupne znižovať nezamestnanosť, ktorá je stále relatívne vysoká. Za rastom v tomto štvrťroku stojí hlavne vysoká aktivita v priemysle, ktorému sa tento rok darí. Síce neprináša zásadné dvojciferné rasty, napriek tomu zaznamenáva rast. Navyše, ide o rast naprieč niekoľkými významnými odbormi, a to je hlavné pre celkovú kondíciu ekonomiky.

Viac..  Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

Najviac zatiaľ dopláca na situáciu stavebníctvo. To aj napriek radu stavebných zákaziek na dopravnej infraštruktúre nedokáže výrazne rásť. V porovnaní s vlaňajšími hodnotami je ale vidieť postupné zlepšenie situácie, a to nahráva zlepšeniu aj v ďalších rokoch.

„Kľúčovou otázkou pre ekonomiku zostávajú aj naďalej spotrebitelia, ktorí sú nateraz stále opatrní a ich spotreba má ešte veľký potenciál rastu,“ dodáva Kozub.

O red

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices