Ceny v Európe klesajú, je to zlá správa!

výpredaj
PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – Obyvatelia Európskej únie zažívajú najnižší rast cien za posledné štyri roky. Pred krízou by sme sa z podobnej situácie radovali, ale súčasný stav v Európe skôr naháňa strach. Rekordne nízka inflácia môže v ekonomike napáchať také obrovské škody, že ich budeme podľa odborníkov naprávať celé roky.

Všetko zlacnie

Situácia v Európe sa začína podobať tej v Japonsku pred vznikom deflácie, čiže záporného rastu cien. Obavy sú na mieste, keďže krajina vychádzajúceho slnka s týmto ekonomickým úkazom neúspešne bojuje už dve desaťročia. V praxi to znamená, že všetko zlacnie.

Lenže kým bežní ľudia sa možno potešia, ekonómovia to vidia inak. Podľa nich by sa mala miera zdravej inflácie pohybovať okolo dvoch percent, no v eurozóne začína pomaly atakovať nulu.

Záleží na cene elektriny

„Čo sa týka Slovenska, tak veľmi veľa bude záležať, o koľko sa znížia ceny elektriny na začiatku budúceho roka a to bude pravdepodobne limitujúce preto, či Slovensko sa prehupne do deflácie alebo ostane v kladnom raste cien,“ tvrdí Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Kým doteraz sa banky snažili udržiavať nízku infláciu, teraz by boli najradšej, aby peniaze stratili čas svojej ceny. Základom úspechu je, aby ľudia začali viac míňať a banky viac požičiavať, čo naštartuje ekonomický rast.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices