Cestujúci sa majú na čo tešiť! Internet v lietadlách po novom a 4G sieť!

lietadlo
PHOTO: Flickr.

Európska komisia prijala nové pravidlá, podľa ktorých budú môcť cestujúci využívať najmodernejšiu bezdrôtovú 4G sieť. Doteraz mohli pasažieri využívať len štandardnú GSM. Pribúdajú k nej však 3G a 4G. Pre bezpečnosť môžu pritom pasažieri používať internet v telefónoch, či notebookoch až od nadmorskej výšky 3000 metrov. Ak ste tak chceli poslať fotku, či väčší súbor, alebo sledovať video online, doterajšia 2G (GSM) sieť vám to prakticky neumožnila.

Nové pravidlá umožnia leteckým spoločnostiam poskytovať svojim zákazníkom štandardné pripojenie na internet, aké majú na zemi. Aby tak ale mohli urobiť, budú musieť nainštalovať na paluby lietadiel nový hardvér. Aké služby ale budú môcť využívať bude na rozhodnutí konkrétnej aerolinky. Niektoré sprístupnia len 3G, iné zas aj vysokorýchlostné 4G siete.

Len v nadmorskej výške nad 3000 metrov

Na prvom mieste však ostáva aj naďalej bezpečnosť. Cestujúci sa budú môcť pripojiť na internet až od nadmorskej výšky 3000 metrov nad morom tak ako doteraz. Rýchlejšie a výkonnejšie prístupy na internet však umožnia plnohodnotné surfovanie aj nad oblakmi. Posielanie emailov s prílohami, fotkami, či videami nebude problém. Umožní to nový systém MCA (Mobile communications on-board aircraft). Doteraz je ním už vybavených viac než 200 lietadiel, ktoré lietajú v Európe.  Napriek tomu, že je systém len v plienkach, dátová prevádzka nad oblakmi vzrástla v rokoch 2011 a 2012 až o 300%!

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Dátové prenosy počas letov si budú účtovať jednotliví mobilní operátori podľa svojich cenníkov. Signál MCA budú prijímať antény na palube lietadla a pomocou satelitného pripojenia ho pošlú späť na zem.

O red

Odporúčame pozrieť

E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Žurnalistiku a slobodné médiá budeme po súčasnom „informačnom zmätku“ opäť vnímať ako kľúčový prvok verejnej …

Consent choices