Zo Slovenska húfne odchádzajú najväčšie mozgy. Čaplovič dúfa, že sa raz vrátia

doktorandi
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRATISLAVA – Naši doktorandi odchádzajú do zahraničia. Na Slovensku sa totiž len s ťažkosťami dokážu uplatniť. Nerieši ich ani školský zákon. Na financovanie ich výskumu napríklad rôznych liekov, či technológií nie sú peniaze. Minister školstva dúfa, že sa raz vrátia.

Chýbajú nám potrebné financie

Slovensko nemá peniaze na to, aby si udržalo doktorantov. Preto mnohí húfne odchádzajú do zahraničia. „V súčasnej dobe naša legislatíva nepozná pojem post doktorand a postdoktorandské štúdium,“ potvrdil Veronika Trstianska z Asociácie doktorandov Slovenska.

Vzdelaní mladí ľudia teda akoby na Slovensku prakticky neexistovali. A sú to práve oni, ktorí robia výskumy či už nových liekov, alebo IT technológií. V zahraničí sú považovaní za TOP ľudí a ešte im za to aj dobre zaplatia. Na Slovensku majú len minimálne šance.

Problém si uvedomuje aj minister školstva

„Mladí ľudia odchádzajú do zahraničia práve kvôli tomu, že tu nemôžu ďalej študovať. Uvedomujem si to, a práve preto vytvárame všetky podmienky na to, aby vznikali technologické parky na vysokých školách,“ vraví minister školstva Slovenskej republiky Dušan Čaplovič.

Viac..  Opatrenia na zlepšenie pracovných podmienok stážistov a riešenie nedostatku pracovnej sily a zručností

Bude však trvať ešte roky, kým budú tieto parky naplno fungovať. A dovtedy tak odídu ďalší. „Máme veľmi veľa šikovných doktorandov a treba im dať priestor na to, aby mohli vo výskume pokračovať,“ dodala Trstianska.

Na ďalšie zamestnávanie a výskum pre doktorandov nie sú peniaze. Ministerstvo školstva tvrdí, že problém rieši a vraj sa pokúša nájsť pre postdoktorandské štúdium peniaze. Zatiaľ ale nevie kedy, vraj to budú nasledujúce roky.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices