Československá dohoda je na svete, tituly sa uznajú zadarmo

univerzita komenského
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRATISLAVA/PRAHA – Uznávanie vysokoškolských diplomov z Českej republiky bude na Slovensku bezplatné. Umožní to medzištátna zmluva, ktorú v Prahe podpísal predseda vlády Robert Fico a český premiér Jiří Rusnok.

Uľahčenie života pre študentov

„Dohoda mimoriadne zľahčuje život všetkým študentom, ktorí získajú vysokoškolské vzdelanie v Českej republike, a naopak, aj študentom, ktorí ho získali na Slovensku,“ povedal slovenský premiér Fico po podpise Zmluvy medzi Slovenskou republikou a Českou republikou o vzájomnom uznávaní rovnocennosti dokladov o vzdelaní vydávaných v SR a v ČR.

„Je to dobrý krok, ktorý potvrdzuje naše dobré vzťahy,“ uviedol o zmluve český premiér Rusnok. Podľa Fica je to „užitočná zmluva“. Kým teraz musia záujemcovia o uznanie diplomu z českej školy platiť takmer 100-eurový poplatok, po novom táto povinnosť zanikne. „Odpadajú poplatky, lebo naozaj, pre mnohé rodiny bolo sto eur veľa peňazí, čiže v tomto dochádza k obrovskému posunu,“ skonštatoval Fico. Pripomenul, že v Čechách študuje približne 24-tisíc slovenských študentov.

Týka sa len neregulovaných povolaní

Bezplatnosť pri uznávaní diplomov sa však týka len neregulovaných povolaní. Napríklad pri zubároch či advokátoch, čo sú regulované povolania, budú musieť absolventi naďalej platiť, keďže to vyplýva z európskeho práva. Nová bilaterálna zmluva s Českou republikou sa vzťahuje na všetky doklady, ktoré študenti získali v Česku od roku 1993.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Premiér Fico na štvrtkovej pracovnej návšteve nášho západného suseda vystúpil aj na Právnickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe s prednáškou o Slovensku v Európskej únii a diskutoval so študentmi.

Uznávanie vysokoškolských titulov medzi Českom a Slovenskom doteraz nebolo úplne jednoduché. Na českých vysokých školách pritom študujú tisíce Slovákov.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices