brusel
Európsky parlament, Brusel. PHOTO: redakcia.

Predvianočný týždeň v EP: elektronické cigarety, vlaky i Sýria

brusel
Európsky parlament, Brusel. PHOTO: redakcia.

Posledný týždeň pred Vianocami strávia poslanci Európskeho parlamentu v Bruseli. A ešte stihnú čo – to prerokovať. Napríklad opäť elektronické cigarety, ale aj vlakovú dopravu v Únii, právomoci Európskej centrálnej banky, či pomoc pri vojnovom konflikte v Sýrii. Pozrime sa, čo všetko poslancov čaká v posledných dňoch v roku 2013, ktoré strávia v EP.

 

 

Pondelok – elektronické cigarety

Ešte v októbri zástancovia elektronických cigariet oslavovali – poslanci zamietli plány na zákaz ich priameho predaja v prípade, že by sa nezaradili medzi liečivá. Toto víťazstvo však nie je definitívne. Elektronické cigarety totiž už musia niekam jasne patriť – buď medzi liečivá alebo čisto tabakové výrobky. Takto by sa dostali priamo do rozsahu tabakovej smernice. Na pondelok sú teda naplánované záverečné rokovania až troch inštitúcií EÚ.

Utorok – vlaková doprava a ECB

Cesta vlakom môže byť veľmi pohodlná, ale aj veľmi otravná. Záleží aj na tom, v ktorej krajine a vo vlaku akej úrovne cestujete. Európsky parlament chystá už štvrtý železničný balík, ktorý by mal zabezpečiť lepšie služby a normy na zvýšenie interoperability medzi členskými štátmi. V utorok bude o reformách hlasovať Výbor pre dopravu.

Viac..  Európsky parlament vyzýva na opatrenia proti narúšaniu hodnôt EÚ v členských štátoch

A v rovnaký deň sa na pretras dostane aj banková únia. Pred koncom roka by bolo dobré dotiahnuť najmä pravidlá pre krachujúce banky. Jednotný mechanizmus dohľadu poskytne Európskej centrálnej banke právomoc dozerať na tieto finančné inštitúcie v eurozóne i mimo nej, ak sa krajiny dobrovoľne pridajú. O právomociach ECB bude hlasovať Hospodársky a menový výbor.

Streda – diskusia o Sýrii

Už viac ako dva roky zúri v Sýrii občianska vojna. Život stála vyše 100 tisíc ľudí. Obrovské množstvo jej obyvateľov – cez 2 milióny – museli krajinu opustiť. Čo môže urobiť Európa? Na to sa poslanci budú v stredu pýtať ľudí, ktorí pôsobia priamo v konfliktom zmietanej krajine. Debatu organizuje Zahraničný výbor EP.

Program poslancov na budúci týždeň mapuje aj toto video:

O nin

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices