auto
PHOTO: © European Union, 2013

Predaje nových áut v EÚ rástli po tretí mesiac v rade

auto
PHOTO: © European Union, 2013

V Európskej únii sa počas novembra zaregistrovalo 938 tis. nových automobilov, čo v porovnaní s novembrom 2012 predstavuje nárast o 1,2 %. Predaje nových áut v únii tak zaznamenali medziročný rast už po tretí mesiac v rade. Za 11 mesiacov roka 2013 sa však v EÚ zaregistrovalo o – 2,7 % menej áut ako v rovnakom období vlaňajška. Rast predaja áut zaznamenalo v novembri aj Slovensko [o 2,1 %].

Najvýraznejší rast nových registrácií o viac ako tretinu potešil predajcov áut v Holandsku, naopak najväčší prepad o cca pätinu potrápil írskych predajcov.

Podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, po troch týždňoch sa v eurozóne zopakoval scenár, kedy Európska centrálna banka [ECB] nedokázala absorbovať celý plánovaný objem v rámci sterilizačnej operácie. ECB plánovala z trhu stiahnuť 184 mld. EUR [t. j. suma zodpovedajúca objemu nakúpených dlhopisov v rámci už nefungujúceho programu SMP], no banky ponúkli len cca 152 mld. EUR. Práve sterilizácia nákupov odlišuje program SMP od kvantitatívneho uvoľňovania v podaní amerického Fed-u. Neúspešná sterilizačná operácia naznačuje aj to, že komerčné banky v závere roka radšej sedia na hotovosti.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Ratingová agentúra Standard & Poor΄s uplynulý týždeň v piatok znížila rating Európskej únie na úroveň AA+ z pôvodnej „trojáčkovej“ úrovne. Agentúra svoj krok odôvodnila napätím, ktoré panuje pri vyjednávaniach o rozpočte únie. Potom, ako agentúra v novembri znížila ratingové hodnotenie Holandska, zostalo v rámci EÚ už len 6 krajín s najvyšším ratingom AAA. Európska komisia [EK] v nadväznosti na krok agentúry S&P uviedla, že toto rozhodnutie považuje za chybné, nakoľko EÚ musí hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom, keďže sa k tomu zaviazalo jej 28 členských štátov.

O red

Odporúčame pozrieť

burza

Európske akciové trhy majú za sebou skvelý kvartál

Európske akciové trhy majú za sebou skvelý kvartál. Paneurópsky index Stoxx 600 si za prvé …

Consent choices