Záchrana tých najslabších na svete: Európsky dobrovoľnícky zbor pre humanitárnu pomoc. Pridáte sa?

pomoc na Haiti
PHOTO: Flickr.

Máte potrebu pomáhať iným? Európska únia dáva príležitosť všetkým nadšeným dobrovoľníkom. Vytvorila Európsky dobrovoľnícky zbor pre humanitárnu pomoc. Pokiaľ máte viac ako 18 rokov, môžete sa k nemu pridať aj vy.

S touto myšlienkou prišlo ešte v roku 2003 grécke predsedníctvo EÚ. Vytvorenie tohto zboru sa spomína aj v jednom z článkov Ústavy EÚ. Jeho súčasťou sa môže stať prakticky každý dospelý obyvateľ Únie. Dostane sa tak aj do sveta – zbor svojich členov vysiela do krízových oblastí vo všetkých končinách. Výnimkou sú iba oblasti politických konfliktov.

Účasti v niektorých programoch predchádza tréning, ktorého sa však netreba báť. Ide o testovanie a cvičenie, ktoré vychádzajú z určitého scenára – cieľom je zistiť, ako dobrovoľník reaguje v strese. V modelovej kritickej situácii sa skúma, čo možno od toho-ktorého človeka čakať.

Jednou z postihnutých oblastí, ktorá potrebuje pomoc a dobrovoľníkov ako soľ, je Haiti. EÚ tam spúšťa pilotný projekt, ktorý otvorí novú iniciatívu. V rámci nej plánuje Únia v období rokov 2014 až 20520 vyslať na miesto až 10 tisíc dobrovoľníkov. Vyškolia ich a zaradia do humanitárnych organizácií. Dočasný rozpočet predstavuje takmer 148 miliónov eur.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

V nasledujúcom videu sa zoznámite s Colmom, ktorý nikdy nevycestoval mimo Európy, ale ako dobrovoľník sa rozhodol pomôcť na Haiti:

O nin

Odporúčame pozrieť

Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Komisia predstavila správu o stave Schengenu za uplynulý rok, ktorá zároveň stanovuje nové priority na nasledujúci …

Consent choices