Špehovanie USA je legálne, rozhodol sudca. Je v poriadku aj špehovanie EÚ?

špehovanie
PHOTO: Flickr.

NEW YORK – Americký federálny súd v piatok rozhodol o tom, že masové zbieranie telefonických dát v prípade miliónov Američanov bolo legálne. Nič vraj neohrozuje občianske práva viac, ako teroristický útok na americkej pôde. V tomto prípade musí ísť aj súkromie bokom.

Špehovaním proti terorizmu

Verdikt s týmto znením prijal newyorský sudca William Pauley, ktorý tým reagoval na sťažnosť zo strany Zväzu pre americké občianske slobody. „Vládny program zbierania telefonických metadát bol legálny,“ uvádza sa v 54-stranovom verdikte.

Zväz sa proti rozsudku plánuje odvolať a spor sa tak môže dostať až na najvyšší súd. Newyorský sudca sa odvolával na správu vládnej komisie z roku 2004, ktorá vyšetrovala útok z 11. septembra 2001. Jej členovia pritom rozhodovali o „rovnováhe medzi občianskymi slobodami a bezpečnosťou. „Nič neohrozuje občianske práva viac, ako teroristický útok na americkej pôde,“ cituje zo správy newyorský sudca. Program NSA podľa neho neslúžil na nič iné, ako na odvrátenie teroristickej hrozby.

Amerika špehuje aj Európu

Na verejnosť sa začiatkom decembra dostali správy, že NSA denne získava miliardy údajov o mobilných telefónoch po celom svete. Záznamy sa následne ukladajú do gigantickej databázy, ktorá zhromažďuje pozície najmenej stovky miliónov mobilných telefónov po celom svete.

Údaje údajne NSA získava z nabúrania sa do káblov spájajúcich mobilné siete na planéte. Celú kauzu v júni odhalil bývalý spolupracovník NSA Edward Snowden, ktorého začali stíhať americké orgány. Po niekoľkotýždňovom ukrývaní na jednom z moskovských letísk napokon dostal azyl v Rusku.

Sledujú nás

„Dieťa, ktoré sa narodí dnes, vyrastie bez akéhokoľvek pocitu súkromia. Nikdy sa nedozvie, čo to znamená mať vlastné súkromné chvíľky,“ obáva sa Snowden. V dvojminútovom zázname nahranom v Rusku sa odvoláva aj na román 1984 Georgea Orwella. Sledovanie opísané v svetoznámom literárnom diele je podľa neho „ničím v porovnaní s tým, čo máme dnes“.

Viac..  Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Zhromažďujú o nás všetko

Barack Obama vyhlásil, že nikto telefonáty Američanov neodpočúva. Avšak akosi sa zabudol zmieniť o e-mailoch, fotografiách, informáciách a ostatnej korešpondencii, ktorá končila v americkej Národnej agentúre pre bezpečnosť a FBI.

Tá zhromažďovala údaje v rámci protiteroristického programu, ktorý poznali zainteresovaní pod krycím názvom PRISM. „Nemôžete prekonať svetovo najsilnejšie tajné služby a žiť bez rizika. Ak vás budú chcieť dostať, je to len otázka času,“ myslí si bývalý technik pre CIA Edward Snowden.

USA odpočúva svetových lídrov

Americká spravodajská služba odpočúvala telefóny 35-tich svetových lídrov. To je tvrdé obvinenie, ktorému čelí prezident Obama. Tieto údaje vraj vyplývajú z materiálov zverejnených Edwardom Snowdenom. Mená 35-tich čelných predstaviteľov jednotlivých krajín ale zatiaľ nie sú známe. Nikto nepotvrdil ani to, že tento zoznam je pravdivý a že sa na ňom nachádza aj Angela Merkelová. Napriek tomu do USA smerujú nemecké tajné služby a budú sa pýtať nepríjemné otázky.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices