O čo sme horší?! Na východ Európy dovážajú menej kvalitné potraviny

potraviny
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRATISLAVA – Európska únia vraj schválila, že vo východnej Európe sa môžu predávať šmejdovejšie potraviny ako v Európe západnej – aj v prípade, že ide o rovnakú značku. My sme si na túto informáciu posvietili a zistili sme, že opäť raz ide o internetovú fámu. Ale vraví sa, že bez vetra sa ani lístok nepohne, tak sme to pre istotu ešte preverili.

VÝROBCOVIA SA MÔŽU PRISPÔSOBIŤ

Nie, nie je pravda, že by k nám na Slovensko oficiálne prichádzali šmejdovejšie výrobky tej istej značky, ako do západných krajín. Európska únia samozrejme nič také neschválila. Odklepla však iný zákon.

„Výrobcovia sa môžu prispôsobovať stravovacím, chuťovým návykom, ale aj objemu peňaženiek spotrebiteľov jednotlivých krajín EÚ a tomuto môžu prispôsobovať aj zloženie a obsah potravín,“ informuje hovorca zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.

TESTOVACÍ NÁKUP

To v praxi znamená, že výrobky tých istých značiek, môžu u nás chutiť inak, ako napríklad u našich rakúskych susedov. To preto, že môžu mať, a to úplne legálne, odlišné zloženie na základe trhu, kde sa predávajú. A tak sme sa vybrali na testovací nákup, aby sme si to overili.

V Rakúsku aj na Slovensku. Zistili sme, že kolový nápoj tej istej značky u nás obsahuje glukozovofruktózový sirup, kým u susedov doň dávajú klasický cukor. „Zvýšime podiel izoglukózového sirupu, tým pádom zvýšime podiel lacnejšej suroviny, oproti drahšiemu cukru,“ vysvetľuje odbormík na potravinárstvo Miroslav Spišiak.

ROZDIELY V DETSKEJ VÝŽIVE

Ako dopadli ďalšie potraviny? V zložení čokolády, ktoré je uvedené na obale, sme nenašli žiadne rozdiely. V detskej výžive, ktorá sa predáva u nás bolo viac kalórii a mala jasnejšiu farbu ako ta rakúska. Vedu vraj z toho robiť netreba.„Zloženie toho produktu vykazuje rozdiel 0,4 g tuku na 100 gramov a to je podľa mňa úplne v norme a v tolerancii,“ myslí si odborník na výživu Igor Bukovský.

Viac..  Eugen Jurzyca: Boj proti klimatickej zmene je jeden z najviac investičných projektov v histórii ľudstva

Pozreli sme sa aj na jogurty. Na prvý pohľad sa nám zdalo, že tie naše obsahujú 15 percent jahôd a tie rakúske len 9 percent. Po preštudovaní malých písmeniek sme však zistili, že ich podiel je rovnaký, len je inak zapísaný. To je príručka pre nás spotrebiteľov, aby sme poriadne čítali zloženie.

NA SLOVENSKO LEN ODPAD

Odborníkovi sme ukázali aj zloženie pracích práškov. Budete prekvapení, ale ani tu sme nenašli rozdiely. Hoci náš testovací nákup dopadol, až na kolový nápoj, v prospech potravín predávaných na Slovensku, našinci nakupujúci v Rakúsku si aj tak myslia svoje.

„Na Slovensku sa mi zdá, ako keby prichádzal len taký odpad. Napríklad chlieb je v Rakúsku oveľa lepší, chutí lepšie a cenovo je to takmer to iste,“ hovorí kupujúci v Rakúsku.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices