smolková
Monika Smolková, europoslankyňa. PHOTO: © European Union- EP.

Europoslankyňa Smolková: Litovci zvládli predsedníctvo na výbornú, voči Grécku vládne nedôvera

smolková
Monika Smolková, europoslankyňa. PHOTO: © European Union, 2014

Od začiatku roka drží predsednícke žezlo EÚ problémové Grécko. Ako ho hodnotíte v porovnaní s jeho predchodcom?

– Litovci, aj keď boli ako prvá pobaltská krajina, sa zhostili svojej úlohy veľmi dobre. Počas môjho 5-ročného funkčného obdobia môžem povedať, že nie všetky štáty zvládli predsedníctvo tak dobre ako oni. Veľmi intenzívne som to sledovala aj z dôvodu, že Slovensko bude tiež v roku 2016 predsedajúcou krajinou. Pripravujeme sa na to, treba si zobrať príklad z krajín, ktoré to dobre zvládli. Takže si myslím, že to bolo veľmi dôležité aj pre Slovensko. Teraz nastúpilo Grécko a musím povedať, že voči nemu panuje určitá nedôvera, či zvládne svoju úlohu lídra v rámci rady EÚ. Gréci majú ekonomické problémy a do svojho programu si dali práve ekonomické témy, takže necháme sa prekvapiť.

Pred niekoľkými dňami ste sa zúčastnili plenárneho zasadnutia v Štrasburgu. Riešila sa aj bezpečnosť potravín. Čo konkrétne?

– S podvodmi na potravinách sa stretávame dennodenne. V rámci EÚ sme sa zameriavali na bezpečnosť potravín a menej sa venovali problematike podvodom na potravinách. To, že potravina je bezpečná ešte neznamená, že kupujem aj to, čo je deklarované. Boli sme svedkami podvodov s konským mäsom, ktoré sa deklarovalo za hovädzie. Tých príkladov máme viac a top rebríček napríklad vedie olivový olej, káva, čaj, či med. Ja si myslím, že je načase, aby sa legislatíva spresnila a aj sankcie, ktoré sme odsúhlasili boli dvojnásobné oproti súčasným. Myslím si, že sú nedostatočné a je načase, aby sa práve potravinový podvod ako pojem dostal aj do trestného práva a aby postihy boli oveľa výraznejšie. Témy, ktoré tu dominovali, sa podľa mňa týkajú každého jedného obyvateľa EÚ a ľudia by mali vnímať pozitívne, že chránime ich práva. Hlasovala som teda za sprísnenie trestov a prísnejšie postihy. Myslím si, že legislatíva, ktorá je dnes, neodradí podvodníkov a budeme musieť v budúcnosti prejsť možno až k trestnému právu.

Viac..  Europoslanec Peter Pollák: Niektoré plány európskych politikov sú nerealizovateľné

Hovorí sa, že Brusel chce zakázať používať „igelitky“, pretože plastový odpad je čoraz väčší problém..

– Môžem to potvrdiť. Tri roky som robila starostku jednej veľkej 30-tisícovej časti v Košiciach a prakticky sústavne sme riešili igelitky po stromoch, kríkoch, parkoch, v lese… Veľmi dôležitá téma bola práve plastové odpady ako také a plastové obaly, pretože tvoria 40 percent všetkých obalov a nevieme sa s tým vysporiadať. Legislatíva je v tomto smere podľa mňa benevolentná, pretože akýkoľvek obal z plastu keď kupujeme, nie je na ňom upozornenie, či je recyklovateľný, či je rozložiteľný, alebo akým spôsobom sa dá zlikvidovať.

Čiže nastanú nejaké zmeny v tejto legislatíve?

– Prijalo sa uznesenie, ktoré nariaďuje, aby sa do roku 2020 eliminovalo až 70 percent plastového odpadu, obzvlášť plastových nákupných tašiek, ktoré bežne používame. Je to najjednoduchšia cesta, pretože práve plastové tašky v supermarketoch sa dajú veľmi účinne nahradiť iným obalom, ktorý je recyklovateľný.

Je aj niečo, čo vás mrzí, že na hlasovaní počas plenárneho zasadnutia neprešlo?

– Áno, rokovali sme o tom, ako bude vyzerať rokovací kalendár a jednotlivé výbory pre ďalšie funkčné obdobie. Mrzí ma, že neprešiel ústny pozmeňujúci návrh, aby sa výbor kultúry nevolal výbor kultúry a vzdelávania, ale aby to bolo opačne – výbor pre vzdelávanie a kultúru. Chcela som za to hlasovať, ale bohužiaľ pozmeňovací návrh neprešiel.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Monika Smolková.

O ram

Odporúčame pozrieť

Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) panuje čoraz väčšia zhoda vo veci zníženia úrokových …

Consent choices