Vlaňajší cenový rast na Slovensku bol najpomalší od roku 2010. Najvyšší v Rakúsku a Veľkej Británii

platenie
PHOTO Ilustračné Flickr.

Ceny tovarov a služieb v decembri medziročne vzrástli iba o 0,4 % [podľa národného indexu CPI i európskeho HICP] a zotrvali tak v trende postupného spomaľovania, ktorý je neprehliadnuteľný už od konca predminulého roka. Medzimesačne, teda oproti novembru 2013, spotrebiteľské ceny na Slovensku opäť klesli a to o – 0,1 % podľa CPI, resp. o – 0,2 % podľa HICP. Priemerná inflácia za celý rok 2013 dosiahla 1,4 % a bola tak najpomalšia od roku 2010, kedy cenový rast na Slovensku predstavoval rovné percento. Vyplynulo to z údajov, ktoré uplynulý týždeň zverejnil ŠÚ SR.

Aj v decembri 2013 sme si podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, medziročne priplácali najmä za vzdelávanie, ktoré podľa oboch metodík zdraželo o 5,7 %. Práve vzdelávanie vlani zdraželo najvýraznejšie aj v celoročnom zúčtovaní a to o 6,5 %. Alkohol a tabak v decembri zaznamenali medziročný rast cien o 2,4 %, za služby kaviarní, hotelov a reštaurácií sme si priplatili medziročne viac o 1,6 %.

Cenovky na potravinách a nealkoholických nápojoch boli v decembri 2013 len o 0,2 % vyššie ako v poslednom mesiaci roka 2012. Ceny potravín na pultoch slovenských obchodov tak rástli v závere roka 2013 nezvyčajne pomaly. Nezvyčajne preto, že v uplynulých rokoch sme boli s blížiacim sa záverom roka svedkami skôr zrýchľovania cenového rastu potravín. Pre porovnanie, v samom úvode roka 2013 dosahoval ich medziročný cenový rast až takmer 6 %.

Jedným z dôvodov pomalšieho zdražovania potravín v našich obchodoch v druhej polovici roka 2013 je aj vývoj cien poľnohospodárskych komodít na svetových burzách. V decembri boli viaceré poľnohospodárske komodity medziročne o desiatky percent lacnejšie. Najvýraznejší cenový pokles na komoditnom trhu sa v decembri týkal kukurice, ktorá bola medziročne lacnejšia o cca – 40 %. Približne pätinu ceny ale strácali aj pšenica, káva arabica či repka.

Aj v decembri mali dôvod na radosť cestujúci, nakoľko ceny v doprave medziročne poklesli o – 1,2 %. Doprava bola zároveň jedinou oblasťou, ktorá zaznamenala zlacnenie aj pri pohľade na celý uplynulý rok a to o – 1,1 %. O rovné percento lacnejšie nás v decembri vyšli aj služby pôšt a telekomunikácií. Medziročný cenový pokles na úrovni niekoľkých desatín percenta sa ale týkal aj nábytku a vybavenia domácnosti či rozličných tovarov a služieb.

Viac..  Celosvetová humanitárna kríza nabrala nebývalé rozmery. Čo medzinárodné spoločenstvo musí urobiť, ak chce situáciu zlepšiť.

Oproti novembru 2013, teda medzimesačne, bol najvýraznejší nárast cien evidovaný v prípade rozličných tovarov a služieb [avšak iba o 0,2 %]. Naopak, pokles o deväť desatín percenta zaznamenali potraviny a nealkoholické nápoje, ktorých ceny klesali v medzimesačnom porovnaní už po šiesty mesiac v rade.

Kým v roku 2013 bola priemerná miera inflácie evidovaná na úrovni 1,4 %, tak v roku 2014 by sa podľa odhadov analytikov z Poštovej banky mohlo jednať o priemerný cenový rast na úrovni 1,2 %. Pomalšie tempá rastu budú evidované v úvode roka a postupne bude dochádzať k zrýchľovaniu. Naďalej sa však bude jednať o pomerne pomalé tempá cenového rastu a ako v roku 2013, tak aj v roku 2014 by sme sa mali vďaka tomu dočkať i reálneho rastu platov.

Pomalý cenový rast bol v závere uplynulého roka prítomný aj v Európskej únii ako takej. Ceny v európskej 28 – čke v decembri zaznamenali medziročný nárast o rovné percento. V eurozóne bol cenový rast ešte pomalší a predstavoval 0,8 %, čo je hlboko pod inflačným cieľom ECB na úrovni 2 %. Najrýchlejší cenový rast na úrovni 2,0 % v decembri zaznamenali Veľká Británia a Rakúsko. Naopak, medziročný cenový pokles sa týkal Grécka [o – 1,8 %], Cypru [o – 1,3 %], Bulharska [o – 0,9 %] a Lotyšska [o – 0,4 %]. Vyplynulo to z údajov Štatistického úradu EÚ [Eurostat].

O red

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices