Slovensko pošle do Európskej banky pre obnovu a rozvoj 2 milióny EUR

euro
PHOTO: Flickr.

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBRD) prerozdeľuje finančné prostriedky pre spoločnosti, ktoré chcú zamerať svoje podnikanie v rozvojových krajinách. Tým, že Slovensko do neho prispeje, slovenské firmy budú môcť požiadať o finančné príspevky. Cieľom projektu je pomôcť rozvojovým krajinám vo východnej Európe a strednej Ázii.

V praxi to znamená, že ak by slovenská spoločnosť chcela napríklad vybudovať infraštruktúru vo východnej Európe, môže požiadať o finančné prostriedky, ktoré mu poskytne Európska banka pre obnovu a rozvoj. To za predpokladu, že krajina požiadala EBRD o vyhlásenie tendra na takúto výstavbu. Rozhodnutia o tom, ktorá firma dostane peniaza sa robia priamo v Londýne.

Do fondu technickej spolupráce Slovensko posiela 2 milióny EUR. V pôvodnom návrhu sa pritom hovorilo o 3,5 milióne. Príspevok Vláda zaplatí ešte v tomto roku. Od roku 2009 poslalo do banky ministerstvo financií 4,725 milióna. Podľa ministra Kažimíra, slovenským firmám sa vrátilo dva krát viac, takmer 10 miliónov EUR za služby a poradenstvo v oblasti investovania v týchto krajinách.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

O red

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices