Švajčiari chcú obmedziť prisťahovalectvo, Brusel ich kvóty razantne odmieta

švajčiarsko
PHOTO: Flickr.

Do Švajčiarska sa presťahujete ťažšie.  Jeho obyvatelia sa totiž v referende vyjadrili za zavedenie kvót na prisťahovalcov. Referendum podporili Švajčiari len tesnou väčšinou, keď za kvóty bolo 50,3% zúčastnených voličov. Organizované bolo na základe iniciatívy Švajčiarskej ľudovej strany, ktorú mnohí označujú za populistickú.

Podľa pravidiel tak teraz musí tamojšia vláda do troch rokov pripraviť a aj predložiť nový zákon. Tu však naráža na Brusel. S EÚ ešte v roku 1999 podpísala dohodu o voľnom pohybe osôb. Od roku 2002 sa ročne do Švajčiarska prisťahovalo približne 80 000 ľudí. Švajčiarska ľudová strana však presné kvóty na prisťahovalcov neuviedla. Európska únia však Bernu odkázala, že zmena dlhoročnej dohody je neprijateľná.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Proti referendu boli takmer všetky švajčiarske politické strany aj podnikatelia. Podľa strany, ktorá referendum vyhlásila však imigranti až príliš zvýšili ceny nehnuteľností a domácich obyvateľova pripravujú o prácu. Lacná pracovná sila vraj takisto zvyšuje kriminalitu. Švajčiarska ľudová strana dokonca imigrantov obviňuje z vytvárania dopravných zápch.

O red

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices