Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 8. týždňa 2014

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

EUROZÓNA

Rakúsky zástupca v Európskej centrálnej banke [ECB] Nowotny minulý týždeň vyhlásil, že napriek rastu eurozóny v 4. kvartáli 2013 je znižovanie úrokových sadzieb v podaní ECB stále v hre. Prvoradá je totiž cenová stabilita. Nowotny zároveň načrtol, ako dlho by mohli byť úrokové sadzby v eurozóne držané blízko nuly, keď uviedol, že sadzby zotrvajú na súčasnej alebo ešte nižšej úrovni, pokým inflácia dlhodobejšie neprekoná hladinu 2 %, čo sa zrejme neudeje do konca roka 2016. Nowotny zopakoval, že ECB zvažuje aj negatívnu depozitnú sadzbu, avšak vyhlásil, že ak dôjde k jej zníženiu, tak len spolu so znížením hlavnej úrokovej sadzby.

SLOVENSKO

Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity [ARDAL] minulý týždeň investorom ponúkla slovenské dlhopisy so zostatkovou splatnosťou 5 a 9 rokov. Podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, o dlhopisy splatné v novembri 2018 prejavili investori dopyt v objeme 385 mil. EUR, z čoho polovicu tvoril dopyt zo zahraničia. ARDAL napokon akceptovala dopyt v objeme 142 mil. EUR pri priemernom výnose 1,19 % p. a. Celkový dopyt po dlhopisoch splatných v roku 2023 bol evidovaný na úrovni 400 mil. EUR, z čoho až 80 % tvoril dopyt nerezidentov. Tí napokon takmer celý akceptovaný objem aj získali, keď ARDAL akceptovala dopyt v hodnote 139 mil. EUR pri priemernom výnose 2,42 % p. a.

JAPONSKO

Japonská centrálna banka [BoJ] na minulotýždňovom zasadnutí rozhodla, že bude pokračovať vo svojom programe kvantitatívneho a kvalitatívneho uvoľňovania, v rámci ktorého má za cieľ zvýšiť monetárnu bázu o 60 až 70 bil. JPY ročne. BoJ zároveň rozhodla o zdvojnásobení objemu prostriedkov, ktoré si môžu komerčné banky v krajine požičať za minimálny úrok. Rozhodnutie BoJ na jednej strane oslabilo japonský jen, no na druhej strane nakoplo k rastu japonské akcie.

GRÉCKO

Vyššie príjmy z turizmu a pomoc od európskych partnerov vlani prispeli k tomu, aby Grécko po prvýkrát v povojnovej histórii vykázalo prebytok bežného účtu platobnej bilancie. Minuloročný prebytok vykázala krajina podľa dát Bank of Greece vo výške 1,2 mld. EUR, čo zodpovedá cca 0,7 % HDP krajiny. Ešte v roku 2012 pritom bežný účet gréckej platobnej bilancie dosiahol schodok na úrovni – 4,6 mld. EUR. Zatiaľ čo hodnota importu do Grécka vlani klesla o – 6,1 %, export zaznamenal mierny rast [o 1,6 % r/r]. O približne 15 % vzrástli príjmy Grécka z turizmu a pozitívne sa do bežného účtu premietli aj transfery v podobe európskych pôžičiek pre malé a stredné podniky [SMEs].

Hoci grécki predstavitelia vyhlasujú, že ďalší záchranný balík od medzinárodných veriteľov nepotrebujú, špekulácie o potrebe ďalšej pomoci pre dlhmi zmietanú krajinu neustávajú. Minulý týždeň bol zverejnený report bruselského think-tanku Bruegel, podľa ktorého bude Grécko potrebovať do roku 2030 ďalšiu pomoc v objeme cca 40 mld. EUR. Grécko by sa podľa tejto správy malo dostať k financovaniu sa na trhu až po roku 2030. O tom, či Grécko dostane ďalšiu pomoc [avšak v nižšom objeme] budú veritelia rozhodovať podľa šéfa Eurogroup Dijssenbloema v druhej polovici tohto roka. Dijssenbloem ale nezabudol dodať, že možno žiadna pomoc nebude potrebná.

CYPRUS

Podľa cyperského prezidenta Anastasiada je Cyprus na ceste stať sa novým hospodárskym zázrakom. Podľa prezidenta si už aj zahraničie všimlo, aký je Cyprus úspešný pri napĺňaní záchranného programu a postoj médií i verejnosti k sanovanej ostrovnej krajine sa mení k lepšiemu. Cyprus už raz označenie „hospodársky zázrak“ zdobilo, a to v 80. rokoch minulého storočia. Anastasiades verí, že sa tak stane znovu.

ŠPANIELSKO

Ratingové agentúry priniesli uplynulý piatok rozhodnutia o hodnotení úverovej spoľahlivosti viacerých krajín. Agentúra Fitch potvrdila rating Rakúska na najvyššej trojáčkovej úrovni a rating Írska na úrovni BBB+, teda tri stupne nad špekulatívnym pásmom. Dôvod na radosť malo v piatok Španielsko, ktorého rating zvýšila agentúra Moody´s o jeden stupeň na úroveň Baa2, pričom tomuto ratingu pridelila pozitívny výhľad. Dôvodom lepšieho hodnotenia španielskej úverovej spoľahlivosti sú podľa Moody´s pozitívne štrukturálne reformy, reštrukturalizácia bankového sektora a zlepšenie podmienok financovania sa. Moody´s ale očakáva, že zadlženosť Španielska bude naďalej rásť a vrchol dosiahne v roku 2016 na úrovni 102 % HDP. Na konci roka 2013 dosiahla španielska zadlženosť cca 94 % HDP.

UKRAJINA

Hoci ukrajinský prezident V. Janukovyč bol zbavený funkcie a dočasným vedením krajiny bol poverený O. Turčynov, Ukrajina nie je z najhoršieho vonku. Samozrejme, že najtragickejším dôsledkom politickej krízy na Ukrajine sú straty na životoch. Politická nestabilita a krvavé boje sa však podpísali aj pod zhoršenie pozície Ukrajiny na finančných trhoch. Ratingová agentúra S&P zhoršila ukrajinský rating na úroveň CCC, čo predstavuje vysoko špekulatívne pásmo. Samotný dočasný prezident Turčynov po vstupe do úradu oznámil, že ekonomika Ukrajiny je v predbankrotovej situácii. Výnos z dolárových ukrajinských dlhopisov splatných v júni tohto roka síce ustúpil z vyše 30 % – ných maxím, stále však prekračuje 20 % p. a. Západné mocnosti aj Rusko vyjadrili ochotu Ukrajine finančne pomôcť. Obe strany si však zrejme najskôr počkajú na výsledky predčasných parlamentných volieb, ktoré sú naplánované na máj. Dovtedy si zrejme bude musieť Ukrajina poradiť sama.

O red

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices