Rusi nám vyhlásili vojnu, tvrdí ukrajinský premiér

putin
PHOTO: Flickr.

KYJEV – Aktuálna situácia na Ukrajine je až desivá! Pred pár minútami začali podľa ruských médií masovo kapitulovať ukrajinskí vojaci a vzdávajú sa krymskej vláde. Okamžite na situáciu reagovala ukrajinská armáda, ktorá povolala všetky vojenské zálohy. O situácii už rokujú za zatvorenými dverami v parlamente.

Ukrajinskí vojaci kapitulujú

Situácia na ukrajinskom Kryme začala byť „veľmi vážna,“ priznal v mimoriadnom príhovore k národu dočasný ukrajinský prezident Olexandr Turčynov. Zároveň informoval o tom, že ruská armáda obkľúčila vojenské základne v tejto časti krajiny. „Ruská armáda blokuje ukrajinské vojenské základne na Kryme. Prišli s ultimátom a žiadajú, aby sa naši vojaci odzbrojili, v opačnom prípade zaútočia. Ultimátum vypršalo dnes o 5. hodine ráno (v nedeľu o 2:00 SEČ),“ vyhlásil. Ako dodal, Rusi hrozby nesplnili, avšak „situácia je tam veľmi napätá“.

Ukrajina vyhlásila „plnú bojovú pohotovosť“ svojich ozbrojených zložiek.  Dočasný prezidenta Olexandr Turčynov takisto nariadil zvýšenú ostrahu strategických objektov vrátane jadrových zariadení. Nový premiér Arsenij Jaceňuk varoval, že akákoľvek vojenská akcia zo strany Moskvy by bola „začiatkom vojny a koncom vzájomných vzťahov“.

Invázia ruských vojakov

Podľa agentúry Associated Press sa už stovky ruských vojakov presúvajú z prístavu v Sevastopoli do krymskej metropoly Simferopoľ. Spravodajská stanica BBC tvrdí, že Rusi na hranici medzi Krymskou autonómnou republikou a zvyškom Ukrajiny začali „budovať zákopy“. Zatiaľ však v oblasti údajne neprišlo k žiadnym násilným incidentom.

Ruská armáda začala na Kryme rozdávať pasy členom miestnych ozbrojených zložiek a udeľovať im ruské občianstvo. Pasy dostávajú najmä vyšší dôstojníci. Po skončení mimoriadneho rokovania vlády boli okamžite zmobilizované ukrajinské ozbrojené jednotky.

Viac..  M. Beňová: Právo na opravu má obmedziť často neodôvodnené zdražovanie výrobkov

Situácia na Ukrajine sa vyostruje. Ruský prezident Vladimír Putin môže na Ukrajinu vyslať armádu. Šéf slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexandra Duleba dúfa, že k vojenskému konfliktu nedôjde. „Slovensku môže zaplaviť státisíce migrantov z Ukrajiny,“ hovorí analytik.

Obama varoval Putina

Napätá situácia na Ukrajine a Kryme bola v sobotu v noci hlavnou témou telefonického rozhovoru medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a americkým lídrom Barackom Obamom.

Prezident USA svojho ruského partnera vyzval na okamžité stiahnutie ozbrojených síl späť na základne na Kryme v záujme upokojenia situácie. Vyzval ho tiež, aby sa Moskva zdržala intervencie na celom ukrajinskom území a varoval Putina pred následkami. Rusko podľa Obamu rozmiestnením vojakov na Kryme porušilo svoje medzinárodné záväzky.

„Prezident Obama vyjadril hlboké znepokojenie nad porušením ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti zo strany Ruska,“ uvádza vyhlásenie Bieleho domu. Obama Putina vyzval, aby situáciu riešil rokovaním s novým ukrajinským vedením alebo prostredníctvom zahraničných pozorovateľov. USA sú podľa neho ochotné takýto dialóg sprostredkovať.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices