Obyvatelia EÚ neradi cestujú vlakom, je to pritom najekologickejšia doprava

trenčiansky hrad. PHOTO: Ilustračné Flickr.V rámci EÚ je vybudovaných viac ako 200 000 km železničných tratí slúžiacich na prepravu nielen ľudí, ale aj tovaru. Toto množstvo  predstavuje približne päť otočení okolo celej Zeme. V rámci EÚ je vybudovaných približne 6380 km vysokorýchlostných železníc, čo je malý počet tratí pri tak rozsiahlej železničnej sieti.

Hoci železnice pokrývajú značnú časť EÚ, práve táto doprava sa nachádza až na treťom mieste v obľúbenosti pri preprave všetkého druhu. S veľkým náskokom sa pred ňou nachádza autobusová a letecká doprava.

Viac ako 70% vzniknutých emisií je pripisovaných cestnej doprave, ktorá je zároveň aj najrozsiahlejšia. Námorná a letecká doprava predstavujú zvyšok vyprodukovaných emisií v rámci EÚ. Paradoxom ostáva fakt, že práve železničná doprava je najekologickejšia a emisie skleníkových plynov predstavujú necelé 1%. Nespokojnosť so železničnou dopravou predstavuje približne 36% z celkového počtu cestujúcich.

Viac..  DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Železničná preprava sa v konečnom hľadisku podieľa len 6% pri preprave ľudí v štátoch EÚ, hoci predstavuje najekologickejší dopravný prostriedok.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O hag

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál: Vo voľbách do Európskeho parlamentu ma nájdete ako nezávislého na kandidátke Demokratov

„Vo voľbách do Európskeho parlamentu v sobotu 8. júna 2024 ma nájdete ako nezávislého na …

Consent choices