Autá budúcnosti sa budú medzi sebou rozprávať, Európska komisia pripravuje legislatívu

autá
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRATISLAVA – Autá sa budú vedieť spolu rozprávať… nežartujeme! Európska únia totiž vyvíja systém, aby sa aj to vaše auto mohlo s iným dohodnúť, či je bezpečné predbehnúť ho. Zabrániť to má katastrofálnym čelným zrážkam. Autá budúcnosti sa tak už o niekoľko rokov môžu stať realitou.

Napojí sa na kameru auta pred vami

„Ide o platformu, ktorá vlastne umožní spustenie tejto siete 5G, ktorá by mala byť naozaj tak progresívna, že bude už môcť byť dostupná takmer všade,“ informuje hovorca zastúpenia EK na Slovensku Andrej Králik.

Ak pôjdete napríklad za nákladiakom, ktorý budete chcieť obehnúť, váš či už mobilný telefón, alebo navigácia sa napojí na jeho kameru, aby ste videli, či môžete ísť.

Obrovský balík peňazí

„Idete na nejakej príklad poviem 63-ke BA – Dunajská Streda – Komárno. Sú tam úseky, kde vôbec nevidíte a je tam riziko predbehnúť kamión a je ich tam viac než dosť,“ opisuje dopravný konzultant Maroš Palesch.

Viac..  Vlani sa stalo v EÚ obeťami dopravných nehôd 20.400 ľudí, SR nad priemerom Únie

Brusel dáva na nové technológie obrovský balík peňazí. Do vývoja 5G siete s jej novými možnosťami investuje 700 miliónov eur a ďalších 3,5 miliardy pôjde zo súkromného sektora. Autá sa tak medzi sebou porozprávajú zrejme už o pár rokov.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices