hajnoš
PHOTO: redakcia.

Študenti budú môcť využiť Erasmus počas štúdia aj viackrát

hajnoš
PHOTO: redakcia.

Minulý rok schválil Európsky parlament a Rada Európskej únie nový finančný rámec na obdobie 2014 až 2020 s názvom ErasmusPlus, kde sa zvýšili financie o 40 percent v porovnaní s minulým obdobím.

Miroslav Hajnoš, generálny sekretár Európskej Demokratickej Strany: “Nový ErasmusPlus prináša veľa noviniek, ktoré práve v tejto chvíli kompetentné orgány implementujú na národných úrovniach. Jeden z najdôležitejších bodov celého ErasmusPlus je, že v minulosti mohol vysokoškolský študent ísť na Erasmus len raz, ale v novom rámci Erasmus+ bude môcť ísť viackrát. To znamená raz počas bakalárskeho, magisterského a dokotorandského štúdia.”

Študenti, ktorí majú záujem ísť na výmenný študijný pobyt dostávaju grant Erasmus+, ktorý im má uhradiť cestovné náklady a náklady na pobyt v zahraničí. Samozrejme, študenti nemôžu platiť poplatky za výučbu, registráciu skúšky, vstup do laboratórií či knižníc v hosťovskej inšititúcii.

„Som veľmi  zvedavý ako sa k tomu postavia slovenské vysoké školy, či dajú možnosť jednému študentovi ísť aj viac krát na Erasmus, teda raz na bakalárskom a raz na magisterskom, alebo budú mať stratégiu, že dajú šancu viacerým,“ dodáva Hajnoš.

Viac..  Martin Hojsík o raňajkovej smernici: Rodičia chcú vedieť, čo natierajú deťom na chlieb

Prezidentka neziskovej organizácie Erasmus Student Network na Slovensku, Simona Ježíková: “Je skvelé, že možnosti vzdelávania v zahraničí sa stále rozširujú a kladie sa na to vysoký dôraz. Pre študentov to predstavuje konkurenčnú výhodu na trhu a hlavne štúdiom v zahraničí sa otvárajú ich obzory, zlepšuje sa ich kultúrne porozumenie, čo je základom spoločnej Európy. Navyše, program Erasmus+ nezabezpečuje iba štúdium v zahraničí, ale aj Erasmus stáž, ktorej sa s novým programom môžu zúčastniť aj absolventi vysokých škôl.”

O red

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices