Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/red.

Európsky parlament zruší 98 percent všetkých ciel na dovoz z Ukrajiny

Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/red.

Európsky parlament vo štvrtok odhlasuje zrušenie 98 percent všetkých ciel, ktoré zaťažovali ukrajinský dovoz do Európskej únie. Zrušenie obmedzení na ukrajinský dovoz veľmi pomôže ukrajinskej ekonomike. A je ekonomickou príležitosťou aj pre slovenské firmy, uviedol pred poslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS, EĽS).

Opatrenia Únie zjednodušia obchod s textilnými a priemyselnými výrobkami, najviac však z neho bude profitovať ukrajinský poľnohospodársky sektor. Europoslanec sa neobáva, že zrušenie ciel bude mať negatívne dopady na slovenských poľnohospodárov. Tieto opatrenia už odobrili európski ministri poľnohospodárstva vrátane slovenského. Na Slovensku je dostatok obilnín, našich poľnohospodárov sa to preto veľmi nedotkne. Tiež si musíme uvedomiť, že dovoz bude ďalej regulovaný kvótami, vysvetlil Kukan. Zrušenie obmedzení pre vzájomný obchod je podľa slovenského europoslanca príležitosťou pre slovenské firmy viac spolupracovať s ukrajinskými. Poslanec však upozornil, že Únia musí byť obozretná pri kontrole ukrajinských potravín. Musíme dbať o našich spotrebiteľov a zaručiť istú kvalitu ukrajinského dovozu,“ dodal.

Viac..  Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Slovensko môže Ukrajine pomôcť a mať z toho samo úžitok aj v oblasti energetiky. V čase, keď Gazprom zvyšuje ceny plynu pre Ukrajinu by Ukrajine pomohol spätný tok na slovenskej hranici. Veľa sa o tom hovorí, projekt sa však stále nezrealizoval. Bolo by dobré, keby slovenská strana priložila ruku k dielu čo najrýchlejšie a najlepšie ako vie. Potom môžeme aj my profitovať z poplatkov za prepravu plynu zo západu na východ, dodáva europoslanec na záver.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O red

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices