Európsky parlament, Štrasburg
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/red.

EÚ chce zintenzívniť pomoc nielen Ukrajine, ale aj Moldavsku a Gruzínsku

Európsky parlament, Štrasburg
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/red.

Vo svetle udalostí na Kryme chce EÚ zintenzívniť pomoc nielen Ukrajine, ale aj Moldavsku a Gruzínsku. Európske banky už pomoc (nielen) európskym politikom s platením za ich sľuby zintenzívnili. Od januára 2012 neustále navyšujú svoje držanie štátnych dlhopisov. Tie v ich portfóliu stúpli zo 4,3 % aktív na 5,8 %. Deje sa tak najmä v bankách periférie, keď v portugalských bankách tvoria štátne dlhopisy 7,4 % aktív, v Španielsku 9,5 % a v Slovinsku dokonca až 13,9 %.

Slovensko volilo prezidenta, ale čoskoro sa bude voliť oveľa dôležitejší prezident – ten, čo má dosah na všetko, od veľkosti splachovačov až po kvóty na ženy. Horúcim kandidátom na post prezidenta komisie je aj súčasný šéf europarlamentu Martin Schulz. Cestu za mocou mu teraz mierne naštrbila aférka. Parlamentný rozpočtový výbor ho obvinil, že zneužíval rozpočet parlamentu na vlastnú kampaň. Aby toho nebolo málo, z oficiálnej správy o činnosti parlamentu svojvoľne vymazal odstavec, kritizujúci jeho činnosť.

Venezuelský prezident zaviedol špeciálne nákupné karty, na ktoré sa budú zaznamenávať nákupy Venezuelčanov

Zase skončíme vo Venezuele. Táto nešťastná krajina totiž predstavuje dokonalú demonštráciu nemožnosti centrálneho riadenia ekonomiky. História videla zlyhanie cenových kontrol, manipulácie meny, obmedzenia obchodu a fiškálneho hodovania už sto krát a ešte aspoň sto krát ho uvidí. Tentokrát je to však doslova v HD priamom prenose. Najnovšie prezident Maduro zaviedol špeciálnenákupné karty, na ktoré sa budú zaznamenávať nákupy Venezuelčanov. Má to byť opatrenie proti hromadeniu produktov. V krajine totiž panujú rozsiahle nedostatky základných tovarov (vrátane pre socializmus už ikonického toaletného papiera) a ľudia pri prvej príležitosti skupujú všetko, čo sa dá. Je to posledný krok pred zavedením prídelového systému v krajine s jednými z najväčších nálezísk ropy na svete.

Viac..  EÚ pošle Ukrajine po ďalších útokoch na energetickú infraštruktúru núdzovú pomoc

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices