Hollandeho socialisti stratili 155 miest nad 9000 obyvateľov oproti voľbám v roku 2008

Francoise Hollande
Francoise Hollande, francúzsky prezident. PHOTO: Flickr.

Volebné Waterloo. Tak by sa dal nazvať výsledok prezidentských volieb – ale keďže Waterloo bolo najmä francúzskou záležitosťou, budeme hovoriť o francúzskych regionálnych voľbách. Hollandeho socialisti v nich stratili 155 miest nad 9 000 obyvateľov oproti výsledkom z roku 2008, v ktorých získali kontrolu nad 500 mestami. V niektorých mestách ako Amiens či Caen stratili vládu po sto rokoch. Pravicová UMP posilnila o 139 a celkovo získala 48% všetkých hlasov, no väčší rozruch takto pred eurovoľbami vyvolal úspech nacionalistického Národného Frontu Marine Le Penovej. Front obsadil 11 francúzskych miest z kategórie nad 9 000 (vrátane predmestia Marseille so 150 000 obyvateľmi) a zhruba 200 menších municipalít a 1200 poslancov v mestských radách.

Podľa najnovších čísiel bol francúzsky deficit v minulom roku 4,3%, nie 4,1% ako sa plánovalo

Viac ako triumf pre Jean-Francois Copeho, nevýrazného nástupcu Sarkozyho v čele UMP, to je facka pre súčasnú vládu, ktorá sa borí so zhoršujúcou sa ekonomickou situáciou krajiny. Podľa najnovších čísel bol francúzsky deficit v minulom roku 4,3%, nie 4,1%, ako sa plánovalo. Do 15. apríla plánuje vláda predložiť plán ďalšej fiškálnej konsolidácie. Prezident na výsledky zareagoval výmenou premiéra a poprehadzovaním ministrov. Flek ministra financií opúšťa aj známy Pierre Moscovici, o ktorom sa hneď začalo špekulovať ako o kandidátovi na nového prezidenta Európskej komisie. V kabinete sú dvaja nováčikovia, ostatní si len povymieňali stoličky. Jedným z tých nováčikov je aj ministerka životného prostredia Ségolene Royalová. Čitatelia bulváru iste spozorneli – áno, je to bývalá Hollandeho družka, ktorá po nedávnom prevalení sa jeho nevery musela stráviť pár dní na psychiatrii. Zaujímavé odškodné.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

To v Česku nová vláda dostala do vienka podstatne lepší rozpočtový štart. Deficit českých verejných financií v roku 2013 bol len 1,44 % HDP, vďaka čomu relatívna veľkosť dlhu v pomere k nominálnemu HDP poklesla o jednu desatinku percenta na 46,04 % HDP. A to napriek tomu, že v roku 2013 reálne HDP v krajine kleslo o 0,9 % .

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices