Chudáci Slováci? Priemerná mzda na Slovensku je 3,4 – krát nižšia ako priemer EÚ

Porovnávame sa radi a takmer vo všetkom. Výnimkou nie sú ani naše príjmy. O tom, že na Slovensku sú platy nižšie ako v mnohých európskych ekonomikách, vedia všetci. My sme sa ale na príjmy v jednotlivých krajinách pozreli bližšie. Ukázalo sa, že nižšie mzdy ako priemerní Slováci majú ľudia už len v siedmich krajinách Európskej únie.

priemerná hrubá mesačná mzda v ekonomikePodľa najnovších údajov Eurostatu a našich prepočtov dosiahla v roku 2013 priemerná hrubá mzda na Slovensku 835 EUR. Táto suma je o približne desať eur vyššia, než uvádzajú štatistiky Štatistického úradu SR [ŠÚ SR], čo je dôsledkom odlišnej metodiky európskych štatistikov. Eurostat však uplatňuje rovnakú metodiku pri dátach za všetky krajiny, a preto sú údaje porovnateľné. Za rok 2013 zatiaľ neboli k dispozícii údaje za všetky krajiny. Pozreli sme sa preto viac na porovnanie priemerných mesačných platov v roku 2012. V tabuľke ale uvádzame aj údaje za rok 2013 v prípade krajín, za ktoré už boli čísla dostupné.

V roku 2012 predstavoval podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, priemerný hrubý mesačný zárobok zamestnaného Slováka 818 EUR. Menej ako Slováci si na výplatnej páske našli zamestnanci len šiestich európskych krajín, za ktoré boli údaje dostupné. Nižšiu priemernú mzdu ako my mali ale podľa národných štatistík aj Chorváti, za ktorých Eurostat údaje nezverejnil. Na Cypre, za ktorý údaje tiež chýbali, sa podľa národných štatistík zarába približne dvakrát toľko ako u nás.

Priemerná hrubá mesačná mzda v Európskej únii ako celku predstavovala 2 746 EUR a bola tak 3,4 – krát vyššia ako na Slovensku. Inak povedané, priemerný Slovák musí pracovať viac ako tri mesiace, aby zarobil toľko, čo priemerný Európan zarobí za mesiac.

Jednoznačne najmenej sa zarába v Bulharsku, kde priemerná mzda v roku 2012 dosiahla len 394 EUR mesačne. Pod hranicou 500 EUR sa nachádzalo aj Rumunsko. Len niečo vyše 600 EUR svietilo na výplatnej páske zamestnancom v Litve. Ich susedia z Lotyšska si mesačne prišli v hrubom na 755 EUR.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Menej ako na Slovensku sa zarába aj v susednom Poľsku a Maďarsku, kde priemerná mzda nedosahuje 800 EUR. Na druhej strane ale v Českej republike sú platy vyššie ako u nás, a to v priemere 995 EUR mesačne.

Spomedzi našich susedov majú najvyššie platy Rakúšania. Priemerná mzda v Rakúsku v roku 2012 dosiahla 3 405 EUR. Ani rakúske príjmy sa však „nechytajú“ na zárobky v ďalších krajinách západnej a severnej Európy.

Najvyššiu priemernú mesačnú mzdu evidovalo v roku 2012 Dánsko a to na úrovni až 4 394 EUR. Na viac ako 4 tisíc eur mesačne si prišli aj zamestnanci v Luxembursku. Luxemburčanom ale ich susedia z Beneluxu závidieť nemusia, pretože hneď na ďalších priečkach pomyselného rebríčka sa umiestnili Holandsko a Belgicko s priemernou mesačnou mzdou na úrovni viac ako 3 800 EUR.

Pri porovnávaní miezd je potrebné vždy brať do úvahy aj druhú stranu mince, a tou sú cenová úroveň v krajine a náklady na život. Tie zohľadňuje vyjadrenie príjmov v parite kúpnej sily [PPP]. V prípade použitia PPP by sa do čela rebríčka dostali Belgicko a Nemecko. Dánsko by sa prepadlo až na 10. priečku práve z dôvodu, že vysoké mzdy sú v tejto krajine „kompenzované“ aj vysokou cenovou hladinou [na úrovni približne 140 % priemeru EÚ]. Na druhej strane cenová úroveň v Bulharsku a Rumunsku, kde sú mzdy najnižšie, dosahuje len cca 50 % až 60 % európskeho priemeru. Pre porovnanie, cenová hladina na Slovensku dosahuje podľa štatistík cca 72 % priemeru EÚ.

O red

Odporúčame pozrieť

Minimálna mzda v Luxembursku je viac ako dvojnásobne vyššia, než mzda priemerne zarábajúceho Slováka

Rok 2016 je už síce v plnom prúde, no Eurostat len v ostatných dňoch zverejnil priemerné mzdy …

Consent choices