Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 18. týždňa 2014

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

SLOVENSKO

Pri príležitosti osláv 10. výročia členstva Slovenska v Európskej únii zverejnilo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku výsledky prieskumu názorov Slovákov na prínosy tohto členstva. Podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, znamená pre väčšinu Slovákov Európska únia euro a slobodu cestovať, študovať a pracovať v ktorejkoľvek inej členskej krajine. Pre necelú pätinu Slovákov symbolizuje Európska únia predovšetkým mier. Dve tretiny Slovákov vnímajú podľa prieskumu členstvo Slovenska v EÚ pozitívne a rovnako dve tretiny Slovákov sa cítia byť Európanmi.

EUROZÓNA

Štatistický úrad EÚ [Eurostat] uplynulý týždeň zverejnil rýchly odhad aprílovej miery inflácie v eurozóne, ktorá zrýchlila na 0,7 % medziročne. Stále sa však jedná o veľmi pomalý rast cien, ktorý by mohol byť pre Európsku centrálnu banku [ECB] signálom pre zakročenie. Eurostat zároveň zverejnil aj mieru tvorby úspor obyvateľstva, ktorá v poslednej štvrtine uplynulého roku dosiahla 13 %.

MAĎARSKO

Zástupca šéfa maďarskej dlhovej agentúry [ÁKK] Borbély minulý týždeň priznal, že slabý forint predstavuje pre našich južných susedov hrozbu. Nedávne oslabovanie forintu, ktorý sa voči euru opäť dostal nad hladinu 310 EURHUF, môže podľa Borbélyho priniesť viaceré problémy pre krajinu. Tou hlavnou je vplyv na dlh Maďarska, pri ktorého plánovaní sa vychádzalo z iného než aktuálneho kurzu. Kurz forintu voči euru pritom berú pri hodnotení krajiny do úvahy aj medzinárodné inštitúcie či ratingové agentúry. Oslabujúci forint je zároveň negatívnym faktorom aj pre aktuálnych vlastníkov forintového dlhu v zahraničí, pretože znižuje hodnotu investícií. Ďalšie oslabovanie maďarskej meny by tak mohlo mať podľa Borbélyho za následok aj masívne výpredaje maďarských dlhopisov na sekundárnom trhu, čo by tlačilo výnosy nahor. Najväčším problémom je však podľa Borbélyho fakt, že maďarský forint bol obchodníkmi zaradený do skupiny najrizikovejších mien.

JAPONSKO

Minulotýždňové zasadnutie japonskej BoJ neprinieslo v nastavení menovej politiky v Japonsku zmenu. BoJ totiž vo svojej novej prognóze očakáva dosiahnutie inflačného cieľa na úrovni 2 % v horizonte dvoch rokov. Bank of Japan po novom očakáva pre tento rok pomalší hospodársky rast a to len na úrovni 1,1 % oproti pôvodne očakávaným 1,4 %.

Viac..  Europoslanec Eugen Jurzyca: Banky čaká zmena, budú zavádzať okamžité platby

SLOVINSKO

Ratingová agentúra Fitch minulý týždeň zlepšila výhľad slovinského ratingu [na úrovni BBB+, teda 3 stupne nad špekulatívnym pásmom] z negatívneho na stabilný. Dôvodmi lepšieho výhľadu ratingu sú podľa agentúry najmä zmiernenie rizík v bankovom sektore krajiny, vytvorenie zlej banky, zlepšenie prístupu Slovinska na dlhopisové trhy a miernejšia než očakávaná recesia. Prípadné zlepšenie slovinského ratingu by mohlo podľa Fitch prísť so silnejším ekonomickým rastom, znížením verejného dlhu či pokračovaním čistenia bilancií bánk.

UKRAJINA

Medzinárodný menový fond [MMF] v posledný aprílový deň schválil dvojročný program pomoci pre Ukrajinu v objeme 17 mld. USD. Predstavitelia MMF zároveň uvoľnili prvú tranžu pomoci v objeme 3,2 mld. USD. Podľa hlavy MMF Lagardeovej sa však s programom pomoci pre Ukrajinu spájajú viaceré riziká a to predovšetkým otázka prijímania politicky nepopulárnych opatrení s cieľom ozdravenia verejných financií.

PORTUGALSKO

Trojka veriteľov v podaní predstaviteľov ECB, MMF a Európskej komisie v piatok uzavrela dvanástu a zároveň poslednú misiu v Portugalsku. Diskusie veriteľov sa zamerali najmä na fungovanie Portugalska po ukončení záchranného programu a priniesli viacero záverov. Ekonomika Portugalska sa podľa Trojky oživuje a prináša so sebou aj lepšie hospodárenie. Cieľ pre rozpočtový deficit bol v minulom roku s prehľadom splnený a hospodárenie krajiny v prvých mesiacoch tohto roka opäť naznačuje pozitívny vývoj. V Portugalsku pokračuje stabilizácia bankového sektora, avšak podmienky financovania v súkromnom sektore zostávajú zložité. Na druhej strane ale prístup krajiny ako takej k financovaniu sa značne zlepšil a došlo i k výraznému poklesu požadovaných výnosov. Toto hodnotenie by malo zároveň priniesť uvoľnenie tranže pomoci v objeme 2,6 mld. EUR.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices