Strašné zaobchádzanie s ľuďmi! Brusel ostro proti Severnej Kórei, Pakistanu a Sýrii

Ohrození obyvatelia Sýrie
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Európsky parlament schválil tri uznesenia týkajúce sa porušovania ľudských práv v Severnej Kórei, náboženskej neznášanlivosti v Pakistane a útokov proti náboženským a etnickým komunitám v Sýrii.

 

EP podporuje vyšetrovanie porušovania ľudských práv v KĽDR

Komisia OSN, spolu s podporou Amnesty International, sa od minulého roku pokúša riešiť rozsiahly konflikt v KĽDR, severokórejská vláda však odmietla s Komisiou OSN spolupracovať.

Europoslanci preto tiež prijali uznesenie zamerané na riešenie konfliktu a žiadajú Kórejskú ľudovodemokratickú republiku, aby okamžite ukončila systematické porušovanie ľudských práv páchané na svojich vlastných ľuďoch. Požaduje, aby vinníci boli postavení pred Medzinárodný trestný súd.

EP týmto krokom vyjadril podporu Komisii OSN, ktorá naznačila porušovanie ľudských práv v KĽDR už v septembri 2013 a to na základe svedectiev bývalých politických väzňov a severokórejských emigrantov.

Mnohé zistenia Komisie korešpondujú aj so zisteniami  Amnesty International, ktorá v marci 2014 tiež vyzvala vládu Severnej Kórey, aby ihneď uzatvorila väzenské tábory a prepustila väzňov držaných na základe “vinný s príbuzenstva”, ukončila mučenie a nútenú prácu v táboroch, ďalej aby novelizovala Trestný zákonník, aby opustenie krajiny bez povolenia neznamenalo kriminálny trestný čin a aby zaviedla moratórium na trest smrti.

 

Prehodnotenie kontroverzných zákonov v Pakistane

Europoslanci svojím ďalším uznesením dôrazne odsúdili násilné akty, diskrimináciu a neznášanlivosť voči náboženským spoločenstvám v Pakistane. Znepokojení sú najmä tvrdými pakistanskými zákonmi trestajúcimi rúhanie. Podľa vyjadrenia Amnesty International, ktoré poskytol spravodajskému portálu EuropskeNoviny.sk, vysielajú zákony signál, že ktokoľvek môže páchať násilie a ospravedlniť to ako obranu náboženstva.

Viac..  Európska komisia upozorňuje na riziko hladomoru v Pásme Gazy

„Rúhanie sa trestá smrťou napriek tomu, že sa netýka závažných trestných činov“, hovorí Lenka Machlicová z Amnesty International pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk

Zákony sa podľa EP dajú ľahko zneužiť a preto žiadajú pakistanské úrady o ich prehodnotenie ako aj o prehodnotenie ich používania. Vyzývajú aj k tomu, aby boli z učebných osnov odstránené materiály propagujúce nenávisť a aby sa v krajine začalo vyučovať k náboženskej tolerancii.

 

Ochrana zraniteľných skupín v Sýrii

EP sa zaoberá aj pokračujúcou násilnou krízou v Sýrii, ktorá ohrozuje najmä etnické a náboženské menšiny, ženy a deti dokonca dvojnásobne. Štatistiky Amnesty Inernational uvádzajú, že od začiatku konfliktu muselo krajinu opustiť 2,5 milióna ľudí, z toho asi 1 milión detí. Podľa prijatého uznesenia by všetky zraniteľné skupiny mali byť chránené, a to poskytnutím humanitárnej pomoci, založením bezpečných útočísk a zrušením obliehania obývaných oblastí.

O tib

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices