Chcete zmiznúť z Googla? Máte na to právo!

internet
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Povinnosť spoločnosti Google odstraňovať na žiadosť užívateľov niektoré výsledky vyhľadávania, ktoré obsahujú neaktuálne alebo nerelevantné informácie o nich, je prelomová. Toto rozhodnutie Európskeho súdneho dvora znamená jasný postoj z hľadiska komplexnej ochrany osobných údajov.

Právo na zabudnutie v súvislosti s on-line dostupnými osobnými údajmi znamená zjednodušene právo na likvidáciu, či vymazanie niektorých takýchto údajov alebo možnosť namietať voči spôsobu ich spracovania. „Rozhodnutie Európskeho súdneho dvora značí, že právo je pri ochrane osobných údajov na strane užívateľa a nie na strane internetových spoločností,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Monika Flašíková Beňová. Je to podľa nej významný precedens a veľký krok vpred z pohľadu účinnej ochrany osobných údajov.

„Ochrana, spracovanie a manipulácia s osobnými údajmi, ale aj celková správa jednotlivých dát dostupných on-line je jednou z veľkých výziev 21. storočia,“ podotýka europoslankyňa. Dodáva, že rozhodnutie Európskeho súdneho dvora dokazuje, že súčasné nastavenie európskej legislatívy v tejto oblasti je účinné. Vývoj v prípade internetových technológií a komunikácie však neustále a veľmi rýchlo napreduje.

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti

Zvyšujú sa tým aj nároky na ochranu nášho súkromia pri ich používaní. „Je dôležité, aby táto ochrana aj naďalej dobre fungovala. Novozvolení poslanci Európskeho parlamentu sa preto pravdepodobne budú musieť danou problematikou zaoberať aj v nadchádzajúcom legislatívnom období,“ uzatvára poslankyňa.

O ram

Odporúčame pozrieť

internet, pocitac

85 percent Európanov chce opatrenia proti dezinformáciám na internete

Až 85 percent občanov členských krajín EÚ požaduje od politických orgánov viac opatrení proti šíreniu …

Consent choices