Podpísané! Rusko bude Číne dodávať plyn za miliardy

plyn rusko
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Ruský plynárenský gigant Gazprom podpísal s Čínou dlho očakávaný kontrakt na dodávky plynu. Informovala o tom agentúra Reuters. Podrobnosti o cene nie sú známe.

Dopady sankcií

Predpokladá sa, že vďaka kontraktu by mala Čína získať z Ruska ročne 38 miliárd kubických metrov plynu prostredníctvom novej východnej vetvy plynovodu, ktorá prepojí obe krajiny. Rozhovory o podmienkach 30-ročného kontraktu, ktorý analytici oceňujú na zhruba 400 miliárd dolárov, dlhodobo viazli na spore o cenu.

Dohoda s Čínou by znížila závislosť Gazpromu na Európe, kde dovozy z Ruska pokrývajú zhruba tretinu spotreby plynu. Rokovania s Pekingom chcela Moskva urýchliť aj v snahe zmierniť dopady západných sankcií, ktoré vyvolalo obsadenie ukrajinského regiónu Krym Ruskom. Zhruba polovica dodávok ruského plynu odberateľom v Európe prechádza cez Ukrajinu.

Ideálne vzťahy

Ruský prezident v utorok zahájil dvojdňovú návštevu Číny. Rusko považuje vzťahy s Čínou za svoju prioritu. Putin prehlásil, že v súčasnosti sú na najlepšej úrovni v histórii.

Šéf Kremľa sa v Šanghaji zúčastní Konferencie pre interakciu a zaistenie opatrenia pre vzájomnú dôveru Ázie spoločne s lídrami ďalších jedenástich štátov. Predmetom debaty je súčasná ukrajinská kríza.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Dodržanie záväzkov

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso reagoval na minulotýždňový list ruského prezidenta vo veci hrozby prerušenia dodávok pre vysoké ukrajinské dlhy.

Európska únia prostredníctvom predsedu jej výkonného orgánu vyzýva Rusko na zaistenie dodávok zemného plynu do jej členských krajín cez Ukrajinu. Šéf EK odkázal na dôležitosť ďalších rokovaní o plyne. Barroso verí, že Ruská federácia aj energetický koncern Gazprom dodržia svoje záväzky a dohody s európskymi spoločnosťami.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Európska Únia chce zakázať používanie kotlov na zemný plyn

Európska únia chce v rámci znižovania emisií skleníkových plynov do roku 2040 zakázať používanie všetkých …

Consent choices