Putin rokuje s Čínou o Ukrajine

vladimir putin
Vladímir Putin, ruský prezident. PHOTO: Flickr.

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok zahájil dvojdňovú návštevu Číny. Pozornosť sa upiera predovšetkým k dohode ruského monopolného vývozcu plynu Gazprom o dodávkach suroviny do Číny, píše New York Times.

Blízko podpisu

Rusko považuje vzťahy s Čínou za svoju prioritu. Putin prehlásil, že v súčasnosti sú na najlepšej úrovni v histórii. Plynárenský gigant Gazprom a Čínska štátna ropná spoločnosť (CNPC) rokujú o podmienkach 30-ročného kontraktu na dodávky ruského plynu s predpokladaným objemom 38 miliárd kubických metrov plynu ročne.

Analytici kontrakt oceňujú na zhruba 400 milárd dolárov. Čínske štátne média v pondelok citovali Putina, podľa ktorého sa rokovania o plynovom kontrakte nachádzajú v záverečnej fáze.

Putin sa v Šanghaji zúčastní Konferencie pre interakciu a zaistenie opatrenia pre vzájomnú dôveru Ázie spoločne s lídrami ďalších jedenástich štátov. Predmetom debaty bude aj súčasná ukrajinská kríza.

Sankcie kvôli Krymu

Šéf Kremľa nariadil vojenským jednotkám na hraniciach s Ukrajinou, aby sa okamžite stiahli. Mali by ukončiť manévre a vrátiť sa späť do svojich domovských kasární.

Podľa šéfa NATO vydal prezident podobný rozkaz už tretíkrát. Aliancia žiadne pohyby ruských jednotiek nezaznamenala. Rusko chce prehodnotiť vzťahy s NATO.

Podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova by mali lepšie odrážať hlboké rozdiely v názoroch na Ukrajinu. Moskva čelí západným sankciám za anektovanie Krymu.

Prívetivá Aliancia

Severoatlantická aliancia koncom apríla odhadovala, že sa na hraniciach s Ukrajinou je viac ako 40-tisíc ruských vojakov. Kyjev sa preto obával prípadného ruského vpádu na východ Ukrajiny. Ten čiastočne ovládajú proruskí povstalci v Doneckej a Luhanskej oblasti.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

„Rozkaz návratu vojakov do kasární vydal Putin už skôr. Vzápätí začali prebiehať na hraniciach nové cvičenia. Mrzí ma to. Stiahnutie vojakov by znamenalo upokojenie celkovej situácie,“ podotkol generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. Aliancia podľa neho naďalej zostáva otvorená diplomatickému jednaniu s Ruskom. Navrhovala spoločné stretnutie Rady NATO-Rusko, ale ruská strana doteraz nezareagovala.

Putin súčasne s najnovším rozkazom k návratu do kasární uvítal prvé kontakty medzi Kyjevom a stúpencami federalizácie s cieľom nadviazať priamy dialóg. Mali by sa ho zúčastniť všetky strany konfliktu. Vyzval tiež ukrajinskú vládu, aby okamžite ukončila trestnú operáciu proti separatistom na východe krajiny.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Zástupcovia členských krajín (Rada EÚ) v pondelok prijali odporúčanie, ktoré nabáda členské štáty eurobloku, aby …

Consent choices