Prvé prekvapenie eurovolieb. Extrémista Wilders prepadol

Geert Wilders
Geert Wilders, vodca Strany pre slobodu. PHOTO: Flickr.

Holandská euroskeptická pravicová Strana pre slobodu pod vedením Geerta Wildersa skončila prekvapivo na štvrtom mieste. Podľa predvolebných prieskumov patrila k favoritom.

Veľké sklamanie

Prieskum medzi voličmi pri odchode z volebných stredísk ukazuje, že Wildersova strana získala viac ako dvanásť percent hlasov. Skončila za ľavicovými liberálnymi Demokratmi 66, Kresťanskodemokratickou výzvou (CDA) a Ľudovou stranu pre slobodu a demokraciu (VDD).

K volebným urnám prišlo podľa médií približne 37 percent z 12,5 milióna oprávnených voličov. Tí vyberali 26 kandidátov.

Pokiaľ uvedené odhady potvrdia v nedeľu oficiálne výsledky, bude to pre známeho euroskeptika Greeta Wildersa veľké sklamanie. Jeho strana bola niekoľko mesiacov na čele predvolebných ankiet. Lepšie by mohli dopadnúť extrémisti vo Veľkej Británii alebo Francúzsku. Favoritmi sú nacionalisti z Národnej fronty.

Voľby končia Talianmi

Holandsko spoločne s Britániou začali voľby do Európskeho parlamentu ako prví. Zatiaľ čo Holanďania ukončili hlasovanie o deviatej hodine večer, Briti mali možnosť odovzdať hlas do jedenástej. Ich výsledok bude bez odhadov oznámený až v nedeľu po skončení celých eurovolieb.

Viac..  SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

V piatok, sobotu a v nedeľu sa bude hlasovať v ostatných 26 členských krajinách Európskej únie. V rámci celej únie sa posledné volebné miestnosti zatvoria v nedeľu večer o jedenástej v Taliansku.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices