Slováci volia poslancov do Európskeho parlamentu

eu
Vlajka Európskej únie. PHOTO: Flickr.

Slováci už po tretíkrát volia poslancov do Európskeho parlamentu. O trinástich zástupcoch Slovenska môže až do 22:00 rozhodnúť v 5 946 volebných okrskoch približne 4,4 milióna voličov. Výsledky volieb do Európskeho parlamentu budú zverejnené v nedeľu 25. mája o 23:00.

Tretie voľby

Sobotňajšie voľby do Európskeho parlamentu sú už tretie v poradí na Slovensku. Predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009.

Počet poslancov z každého členského štátu Európskej únie stanovuje Zmluva o pristúpení k EÚ a z nej vyplýva, že Slovensko v EP zastúpi 13 zo 751 budúcich členov europarlamentu.

O trinásť slovenských kresiel sa uchádza rekordných 29 politických strán a koalícií. Poslancom v europarlamente chce byť za Slovensko až 332 kandidátov, z toho 81 žien.

Fico volil ráno

Možnosť začať voľby skôr využili v obci Lazany v okrese Prievidza, kde sa hlasovanie začalo o hodinu skôr, o 6:00. Aj tu sa však musí dať hlasovať do 22:00. Až do skončenia volebného dňa, do 24:00 platí volebné informačné moratórium.

Viac..  M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Krátko po otvorení volebných miestností o 7:00 už odvolil aj predseda vlády Robert Fico. Ten odvolil na základnej škole na Majerníkovej ulici na Dlhých dieloch v Bratislave.

Robert Fico vyzval všetkých občanov, aby išli voliť a pomohli tak prekonať takzvaný slovenský paradox, keď naša krajina napriek väčšinovému pozitívnemu vzťahu občanov k Európskej únii, mala už dvakrát po sebe v predchádzajúcich voľbách najnižšiu účasť.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices